• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kočićeva knjiga" Advanu Hoziću

Književnik Advan Hozić dobitnik je ovogodišnje nagrade "Kočićeva knjiga" koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd.

 "Kočićeva knjiga" Advanu Hoziću Izvor: MONDO

Hoziću će ova prestižna nagrada biti uručena u četvrtak, 18. decembra, u Narodnom pozorištu u Sarajevu u 12.00 časova.

Direktor i urednik Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd i predsjednik žirija Nikola Vukolić rekao je da je nagrada "Kočićeva knjiga" dokaz Hozićevih visokih literarnih dometa, ali i iskrenog poštovanja prema njegovom imenu i djelu.

"Hozić, istakli su mnogi poznavaoci njegovog djela, voli meki humor krajiškog tipa, voli geg, šalu, urnebesne situacije, vratolomije, nagle provale smijeha koji se rađa iz svakodnevnih, ali i paradoksalnih situacija kakva je ona iz `Vrapca s puškom` vezana za partizana Koku koji u najvećoj mjeri stalno nešto žvaće da ne bi zaboravio kako se jede“, rekao je Vukolić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Hozić je tokom književnog i novinarskog rada objavio deset romana, devet zbirki priča, četiri zbirke pjesama, knjigu memoara, dva pozorišna komada, osam radio igara za djecu i deset knjiga publicističke proze.

Poznati romansijer, pripovjedač, pjesnik i dramski pisac Advan Hozić rođen je u Kotor-Varoši 1926. godine. Učesnik je NOR-a od 1941. do 1945. godine, penzionisani pukovnik JNA, dugogodišnji novinar i publicista.

Nosilac je devet odlikovanja, među kojima su Orden i dvije Medalje za hrabrost.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada i društvenih priznanja, među kojima i nagrade "Mali princ" za doprinos razvoju dječije književnosit u BiH.

Književna nagrada „Kočićeva knjiga“ dodjeljuje se 12 godina za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanosti ljepoti Kočićeve riječi i misli.

Prvi dobitnik ove nagrade je Dobrica Ćosić, a prošle godine nagrada je pripala književniku Miloradu Paviću.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop