• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Lovac na zmajeve" najprodavanija knjiga u 2008.

Najprodavanija knjiga u svim banjalučkim knjižarama u 2008. godini je bila "Lovac na zmajeve" Haleda Hoseinija u izdanju beogradske "Lagune".

 "Lovac na zmajeve" najprodavanija knjiga u 2008. Izvor: MONDO

Na drugom mjestu je knjiga "Hiljadu čudesnih sunaca" istog autora, pišu "Nezavisne novine".

Pored intezivnog čitalačkog interesovanja za pojedine knjige u 2008. godini, u banjalučkim knjižarama kao da se krajem godine pomalo osjetio eho priča o globalnoj krizi, pa su knjižari i ulični prodavci knjiga bilježili pad prodaje.

"Izdavačka kuća 'Laguna' sa svojim naslovima je vodeća na ovom tržištu. Odmah rame uz rame s njom je 'Alnari', koji ima nešto manje izdanja, ali zato objavljuje dosta popularne naslove", kažu u knjižari "Kultura".

Oni ističu da je od autora na našem jeziku daleko najčitanija Ljiljana Habjanović-Đurović sa knjigom "Zapis duše" koja je iz štampe izašla 2007. godine, ali podjednako dobro se čitaju i njene ranije knjige.

Među 5. 500 naslova koliko ima u knjižari "Kultura", uz pomenutog Hoseinija, koji je daleko najčitaniji, 2008. godinu su obilježile i knjige Kendas Bušnel "Seks i grad", kao i njena nova knjiga "Peta avenija", Stiven King i "Mračna kula, 7. dio", Paulo Koeljo i "Brida".

U "Kulturi" je Nora Roberts najtraženija autorka, a od "ozbiljnijih" autora tu su Haruki Murakami i Orhan Pamuk čiji su svi naslovi traženi.

U knjižari "Litera" je takođe bio najprodavaniji "Lovac na zmajeve", a zadnjih mjeseci 2008. godine je bila jako tražena i Koeljova "Brida", kao i drugi Hoseinijev naslov "Hiljadu čudesnih sunaca".

Takođe popularne knjige u "Literi" su "Senke vetra" i svojevrsni nastavak ove knjiga koja je bila jedna od najčitanijih knjiga u Španiji - "Igra anđela" španskog pisca Karlosa Ruiza Safona. U grupi najčitanijih knjiga našla se i "Tajna" Ronde Bern, a ona razotkriva čitaocima onu tajnu koju su znali neki od najvećih umova svih vremena - Platon, Galijer, Betoven, Edison, Karnegi, Ajnštajn, kao i mnogi drugi naučnici, teolozi i mislioci.

"Još dobro ide prodaja knjiga Orhana Pamuka, ali ne kao ranije. Od svih autora iz regije najčitaniji su Ljiljana Habjanović-Đurović i Miljenko Jergović, a čitani su i Srđan Valjarević, Marko Vidojković, Nenad Veličković i Isidora Bjelica", istakli su u "Literi".

"Među traženijim knjigama je 'Tajna' Ronde Bern i 'Bijela Masajka' Korin Hofman, knjiga o ljubavi savremene i emancipovane Švajcarkinje i ratnika iz afričkog plemena, i nastavak te knjige 'Povratak iz Afrike'. A ovo ostalo se standardno prodaje, ništa se posebno ne izdvaja", rekli su u knjižari "Libra", naglasivši da dok traje školska godina ljudi kupuju više stručne knjige jer je njihova knjižara, pored beletristike, jako dobro opremljena i ovim knjigama.

U knjižari "Klub knjige" su zabilježili najveći pad prodaje u 2008. u odnosu na prethodne godine

"Čovjek kad upali TV sa svih strana ga obasipaju pričom o krizi i vjerovatno se to prvo odrazi na knjigu", zaključili su u "Klubu knjige" i naglašavaju da je procentualno iz godine u godinu sve manje čitalaca, a i Internet uzima svoj danak.

U "Klubu knjige" smatraju da je kriza prvo zahvatila prodaju knjiga.

"Godina iza nas je bila najgora do sad. Nema knjige koja je bila tražena, možda nešto 'Brida', ali i to tanko i traljavo", zaključili su u "Klubu knjige".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop