• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Če Gevara: "Gerilsko ratovanje" u knjižarama

Beogradska izdavačka kuća IPS prvi put je objavila na srpskom tekst "Gerilsko ratovanje" .

 Če Gevara: "Gerilsko ratovanje" u knjižarama Izvor: MONDO

Riječ je o priručniku o dizanju revolucije koji je napisao Ernesto Če Gevara, koristeći lično iskustvo stečeno na Kubi.

Srpsko izdanje je prevod knjige koju je objavio "Ocean Press" 2006. godine, u saradnji sa "Centrom studija Če Gevare".

To je, prema riječima urednika, konačna iako nezavršena verzija kako je označio Če Gevara, jer se nadao da će njegov tekst pročitati i ispraviti njegov saborac Kamil Sienfuegos.

Tekst koji je Če Gevara napisao 1961. i odmah štampao trebalo je da "dotjera" po nalogu Fidela Kastra ali to nije uradio zbog odlaska na nove gerilske frontove.

Če Gevara je rođen 1928. u Buenos Airesu (Argentina) i više puta je prokrstario Latinsku Ameriku a 1956. se kao ljekar gerilske grupe okupljene oko Fidela Kastra obreo na Kubi gdje je odigrao jednu od ključnih uloga u gerilskom ratu koji se završio pobjedom revolucionara 1959. godine.

Če Gevara je 1965. napustio Kubu da bi se pridružio revoluciji u Kongu a 1966. je stigao u Boliviju da pokrene revolucionarni pokret koji je propao. Njega su zarobili oktobra 1967. godine i ubili protivnici pobunjenika koje su obučavali Amerikanci.

Posmrtni ostaci Če Gevare nađeni su 1997. i preneti na Kubu .

Knjiga "Gerilsko ratovanje" kako je napisao urednik najnovijeg izdanja Hari " Pombo" Viljegas je "teoretski okvir za one koji žele da usvoje ovaj vid gerilske borbe koji je zastupao Če na osnovu iskustva stečenog tokom ratovanja na Kubi".

Kao najbolju preporuku za taj "priručnik za dizanje i vođenje revolucije" Viljegas je naveo podatak da su američki vojni analitičari odmah prepoznali njegovu vrijednost i uključili ga kao obavezno štivo za jedinice koje se pripremaju da vode borbu protiv gerilaca.

Viljegas je bio pratilac i saborac Če Gevare u Africi i Boliviji i jedna je od rijetkih koji je preživio nesrećnu bolivijsku kampanju.

U tekst su prvi put uključene ispravke i prijedlozi koje je zabilježio na marginama prvog izdanja njegov autor, ali ih nije nikada realizovao.

Knjiga koja ima 100 strana podijeljena je u četiri poglavlja: opšti principi gerilskog ratovanja, gerilska grupa, organizacija gerilskog fronta i dodaci.

U prvom poglavlju pod opštim principima su obuhvaćene osnove gerilskog ratovanja, gerilska strategija, ratovanje na povoljnom terenu, na nepovoljnom, kao i urbano ratovanje.

Drugo poglavlje se bavi gerilskim borcem kao reformatorom i kao ratnikom a zatim slijedi organizacija gerilske grupe, njeno ratovanje i na kraju se daje pregled početka, razvoja i kraja gerilskog rata.

U trećem poglavlju se autor bavi logistikom gerilskog fronta od nabavki, preko civilne organizacije, uloge žena, organizacije zdravstva, sabotaža, organizovanja ratne industrije, propagande, obavještavanja, organizovanje obuke i indoktrinacije kao i organizacije armije revolucionarnog pokreta.

U posljednjem poglavlju iz koga se može naslutiti da ga je Če Gevara smatrao otvorenim za dalje dopune, on se bavi pitanjima tajne organizacije gerilske grupe, metodima očuvanja vlasti i na kraju analizira situaciju na Kubi u času kada je pisao priručnik, i bavi se njenom budućnošću.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop