• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plivanje za bogojavljenski krst

Šesnaest mladića u Trebinju plivalo do bogojavljenskog krsta koji je spušten u rijeku.

 Plivanje za bogojavljenski krst Izvor: MONDO

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je u ponedjeljak ujutro, na Bogojavljenje, svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

Svečana litija je, nakon liturgije, prošla ulicama grada do obale Trebišnjice gdje je vladika Grigorije osveštao vodu, a zatim je, po tradiciji, šesnaest mladića plivalo do bogojavljenskog krsta koji je spušten u vodu.

Prvi je do krsta doplivao osamnaestogodišnji Miloš Ćurić iz Trebinja, učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole, kome je ovo četvrti put da pliva za bogojavljenski krst.

Ćurić kaže da mu ni u jednom trenutku nije bilo hladno jer je "oko srca osjećao toplinu Božiju".

Među plivačima koji su se takmičili na temperaturi od sedam stepeni Cilzijusovih bio je i starješina Hercegovačke Gračanice Stevan Kovačević.

SPC slavi Bogojavljenje

Srpska pravoslavna crkva u ponedjeljak slavi Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija hrišćanske propovijedi.

Na Bogojavljenje, prema našem narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave - "Bog se javi", "Vaistinu se javi".

U pravoslavnim hramovima, na ovaj praznik se osvještava bogojavljenska voda koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sljedećeg velikog vodoosvećenja.

Krštenje na reci Jordan u kome učestvuje sveti Jovan, koje se u crkvi slavi kao Bogojavljenje, prvo je objavljivanje tajne svete Trojice - Oca, Sina i Svetog Duha, i prvo ustanovljenje osnovnih simbola hrišćanske vjere.

Praznovanje Bogojavljenja podsjeća hrišćane da misija Sina Božjeg nije počela njegovim rodjenjem već krštenjem, jer je do 30. godine Isus živeo običnim životom drvodjelje, sa majkom i pravednim Josifom.

Praznik Bogojavljenja (grčki Teofania) naziva se još i Prosvećenjem jer nas "dogadjaj na Jordanu prosvećuje, ukazujući nam na Boga kao Trojicu jednobitnu". 

(MONDO/Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop