• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIN-ova nagrada Vladimiru Pištalu za "Teslu"!

Najbolji srpski roman u 2008. godini je "Tesla, portret među maskama" Vladimira Pištala, odlučio žiri za dodjelu NIN-ove nagrade.

 NIN-ova nagrada Vladimiru Pištalu za "Teslu"! Izvor: MONDO

Članovi žirija za dodjelu NIN-ove nagrade bili su: Milan Vlajčić (predsjednik), Milo Lompar, Aleksandar Jovanović, Stevan Tontić i Slobodan Vladušić.

Ishod glasanja je bio 3:2. Iza Pištala bio je roman "Savršeno sjećanje na smrt" Radoslava Petkovića.

"Roman Vladimira Pištala prati životnu putanju Nikole Tesle na neobičan i za našu kulturu potpuno nov način, izbjegavši tradicionalnu vizuru sukoba našeg naučnika sa avetima američkog merkantilizma. Ovo djelo odlikuje poetska slikovitost, odlično poznavanje istorijskih činjenica i Teslinih vizionarskih ideja", rekao je predsjednik žirija Milan Vlajčić.

On je dodao da je u 2008. godine bila izuzetno plodna produkcija. Od 23 romana, čak sedam je ušlo u uži izbor, rekao je Vlajčić.

U užem izboru bili su i romani: "Moja posljednja glavobolja" Laure Barne u izdanju "Agore", "Nevidljivi" Aleksandra Gatalice, u izdanju Zavoda za udžbenike, "Top je bio vreo" Vladimira Kecmanovića u izdanju "Via printa", "Hamam Balkanija" Vladislava Bajca, u izdanju "Arhipelaga","Savršeno sećanje na smrt" Radoslava Petkovićeva u izdanju "Stubova kulture" i "Dnevnik Marte Koen" Svetislava Basare u izdanju "Derete".

Basara i Petković već su bili dobitnici ove prestižne književne nagrade.

Nagrada će ovogodišnjem laureatu biti svečano uručena 30. januara u Skupštini grada Beogradu, a priznanje se sastoji od diplome redakcije časopisa NIN i 900.000 dinara koje daruje Telekom Srbija.

Vladimir Pištalo je beogradski pisac koji već godinama živi u SAD. Doktorirao je na temi tri identiteta srpskih iseljenika - srpskom, američkom i jugoslovenskom, a na Univerzitetu u Vusteru (Masačusets) predaje modernu američku istoriju.

NIN-ova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik tog priznanja bio je Dobrica Ćosić, za roman "Koreni". Prošle godine nagrada je dodijeljena Draganu Velikiću za roman "Ruski prozor".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop