• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitropolit Nikolaj uputio Svetosavsku poslanicu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj uputio je danas Svetosavsku poslanicu sveštenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima.

 Mitropolit Nikolaj uputio Svetosavsku poslanicu  Izvor: MONDO

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj uputio je danas Svetosavsku poslanicu sveštenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima u Mitropoliji dabrobosanskoj u kojoj im je čestitao krsnu slavu, poželio blagodat, milost i mir od Boga i pozvao da ne trče za zemaljskom ljepotom koja je prolazna.

"Čestitajući vam krsnu slavu Svetog Savu još jednom vas molim da ne trčite za ljepotom zemaljskom, prolaznom, koja je samo sjenka, varka. Radije jurite za ljepotom neprolaznom, ljepotom duše i karaktera, duhovnom ljepotom svetitelja srpskog, a u vašem trudu neka vas uvijek blagosilja Sveti Sava Srpski", poručio je mitropolit Nikolaj.

On je istakao da je Sveti Sava jasno zapazio da je čovjekov život kratak i da je pravi čovjek pozvan da nešto dobro gradi i uradi, saopšteno je iz Mitropolije dabrobosanske.

"Živimo u materijalističkom vremenu, pa je upravo sada značajno da znate kako je Sveti Sava izabrao carstvo nebesko, prije nego bi se opredijelio za neko ovozemaljsko carstvo, a mogao je", naveo je mitropolit Nikolaj.

Mitropolit dabrobosanski podsjeća da se Sveti knez Lazar pred Kosovsku bitku sa Turcima, takođe, opredijelio za carstvo nebesko.

"Eto lijepih primjera srpskom narodu u ovom varljivom vremenu - da Srbi razmišljaju i odluče se kome treba služiti", naglasio je mitropolit Nikolaj.

Podsjećajući na život Svetog Save, mitropolit Nikolaj je istakao da je Rastko, koje je njegovo kršteno ime, napustio roditeljski dom i sa ruskim monasima uputio u Svetu Goru da bi obukao crnu monašku rizu i potpuno se predao volji Božjoj i pretpostavljenim monasima iskusnim u duhovnom životu - Rusima u Rusiku i Grcima u Vatopedu.

Prema njegovim riječima, sav iznemogao od posta, neispavan od bdijenja i molitava, iskrvavljenih i bosih nogu koračao je po oštrom svetogorskom kamenju, bio je sluga svih, pa i manjih od sebe, pokoran svima.

"To je put koji vodi nebeskoj slavi bivšeg Rastka Nemanjića, gospodina i gospodskog sina", rekao je mitropolit Nikolaj.

On je dodao da neki mladi ljudi danas sjede skrštenih ruku pored životnog puta i smišljaju kako će kome da napakoste i donose odluku kome će i na koji način bližnjem svome nauditi, te istakao da je ovo vrijeme puno takvih nesrećnih događanja za sve, a nisu primjerena narodu iz koga potiču.

"Sveti Sava nije bio takav. On je stvarao i stvara, zidao i zida, bio je najvrednija pčela koja je ostavila punu košnicu meda, uvijek punu, da bi se iz nje hranila srpska djeca, a i danas se hrane. Opet velim, dragi moji, zapamtite ovo i ponovo velim - zapamtite", naglasio je mitropolit Nikolaj.

Mitropolit dabrobosanski poručio je djeci u poslanici da o Svetom Savi i njegovim ostvarenjima za srpski narod čitaju na časovima u školi ili na fakultetu, kao i u porodičnom krugu doma, navodi se u saopštenju.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop