• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Goja nije naslikao Kolos?

Slika "Kolos" smatrana je jednim od najpoznatijih djela Fransiska Goje (1746-1828), ali stručnjaci su ocijenili da ga on nije naslikao.

 Goja nije naslikao Kolos? Izvor: MONDO

Muzej Prado u Madridu objavio je nedavno na internet sajtu rezultate istraživanja stručnjaka koji su došli do zaključka da je to platno najvjerovatnije naslikao Gojin učenik Asensio Hulija (Asensio Julia), prenose agencije.

Eksperti madridskog muzeja saopštili su prije pola godine da smatraju da Goja nije autor tog djela koje na alegoričan način prikazuje rat za nezavisnost koji je Španija vodila protiv trupa Napoleona I.

"Platno je u Prado stiglo 1931. godine i bilo je prihvaćeno kao Gojino djelo iz njegovog modernog perioda. U to vreme istraživanja o slikaru tek su počela i podaci o njegovim učenicima i imitatorima još uvijek su bili šturi", objašnjavaju eksperti.

Poslije više od 70 godina, stručnjaci su ponovo počeli da proučavaju dokumenta i bibliografiju koja je doprinijela brzom prihvatanju Gojinog autorstva slike "Kolos".

U svom istraživanju oni su analizirali tehničke karakteristike, stil, kompoziciju i smisao djela poredeći ga sa ostalim platnima velikog majstora.

"Oskudna tehnika, siromaštvo svjetlosti i boja, kao i upadljiva razlika izmedju 'Kolosa' i glavnih djela koja se dokumentovano pripisuju Goji, postaju očigledni pod adekvatnom svjetlošću (jačina svjetlosti kojoj je 'Kolos' izložen u Pradu ne prodire u vrlo tamne i neprozirne pigmente djela)", istakli su stručnjaci.

Prve sumnje u Gojino autorstvo u vezi ovog platna pojavile su se još 1991. godine prilikom pripreme jedne izložbe o velikom španskom majstoru.

Pored toga, otkriće inicijala "AJ" u donjem lijevom djelu slike podstaklo je hipotezu da je "Kolos" delo slikara Hulija iz Valensije, koji je krajem 18. vijeka bio poznat kao glavni pomoćnik u Gojinom ateljeu, istakli su u Pradu.

U muzeju, medjutim, navode da je potrebno nastaviti sa proučavanjem "veoma rasutih" Gojinih djela i njegovih učenika kako bi se sa sigurnošću utvrdilo autorstvo "Kolosa".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop