• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radovi Fransisa Bejkona na izložbi u Pradu

Posjetioci muzeja Prado moći će da, od 3. februara do 19. aprila pogledaju radove Frensisa Bejkona

 Radovi Fransisa Bejkona na izložbi u Pradu Izvor: MONDO

U muzeju Prado u Madridu iduće nedjelje će biti otvorena retrospektiva radova Fransisa Bejkona, povodom stogodišnjice rođenja tog engleskog slikara.

Izložba je prethodno bila postavljena u londonskoj galeriji Tejt, a poslije Madrida će biti preneta u muzej Metropoliten u Njujorku.

Posjetioci muzeja Prado moći će da, od 3. februara do 19. aprila, pogledaju radove Bejkona koji je najčešće slikao na temu smrti, prolaznosti, krhkosti ljudskog tijela i usamljenosti.

Slikar, koji je umro 1992. u 83. godini, pred kraj života je više puta boravio u Madridu. U španskoj prestonici je i umro.

Prema riječima komesarke izložbe Manuele Mene, Bejkon je imao običaj da posjećuje Prado u vrijeme kada je zdanje bilo zatvoreno za posetioce. Tada bi neometen proučavao slike, uglavnom radove Fransiska Goje i Dijega Velaskeza.

Na izložbi će posebna pažnja biti posvećena Bejkonovom interesovanju za Velaskezov "Portret pape Inoćentija Desetog", na osnovu kojeg je sačinio nekoliko sopstvenih radova.

U Pradu će biti izloženo oko 60 Bejkonovih slika, a biće predstavljena i njegova arhiva, pronadjena nakon njegove smrti. (Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop