• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izloženi radovi iz zbirke Muzeja savremene umjetnosti RS

U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba crteža i akvarela iz zbirke Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke.

 Izloženi radovi iz zbirke Muzeja savremene umjetnosti RS Izvor: MONDO

Prijedorčanima je predstavljeno 30 autora sa 35 radova nastalih u posljednjih 50 godina.

Ovo je samo djelić blaga Muzeja savremene umjetnosti RS, a dar je umjetnika iz bivših jugoslovenskih zemalja koji su se na ovaj način solidarisali sa Banjalukom koju je 1969. godine razorio katastrofalan zemljotres.

Među eksponatima su, između ostalih, radovi Boška Kućanskog, Zdravka Mandića, Bekira Misirlića, Đorđa Petrovića, Radovana Kragulja, Miroslava Šuteja i drugih slikara.

Muzejski savjetnik Muzeja savremene umjetnosti RS Nikola Galić naglasio je prilikom otvaranja izložbe i njen edukativni karakter.

Galić će narednih dana održati više predavanja učenicima i zainteresovanim Prijedorčanima o temi "Fenomen `umjetničko` u umjetničkom djelu".

Prema njegovim riječima, likovno poimanje učenika u našim školama nije "nimalo sjajno", što je posljedica nedovoljne zastupljenosti predmeta likovnog vaspitanja u školama.

"Ovo je veliki problem ako znamo da više od 70 odsto informacija čovjek prima posredstvom čula vida i da je estetska potreba nerazdvojni dio naše svakodnevice", istakao je Galić i dodao da planiranim predavanjima želi da otvori pitanja o umjetnosti kako mladi ne bi postali "žrtve trendova i brendova".

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop