• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena jubilarna 25. "Sarajevska zima"

Jubilarni 25. festival "Sarajevska zima" svečano je otvoren u subotu naveče na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

 Otvorena jubilarna 25. "Sarajevska zima" Izvor: MONDO

Poslanik u Evropskom parlamentu Jelko Kacin rekao je u obraćanju prisutnim da ovaj festival nije samo sarajevski i BiH, nego evropski, te dodao da BiH ima svoje mjesto u Evropi i EU, ali da to mjesto ni jednoj državi nije zagarantovano.

"Nijedna zemlja ne može ući u EU samo na osnovu želje, svojih datih, a neispunjenih obećanja. Želje nisu dovoljne, potrebne su odluke iza kojih slijede djela. Svaki korak koji vodi u tom pravcu veliki je korak za BiH", istakao je Kacin.

On je istakao da iskreno vjeruje da će BiH nadoknaditi svoje dosadašnje zaostajanje u ispunjavanju preuzetih obaveza iz Mape puta za ukidanje viza građanima BiH za ulazak u zemlje EU.

"Čvrsto sam ubijeđen da je to moguće postići do naredne `Sarajevske zime`. Uvjeren sam da Evropski paralament sa svoje strane želi da doprinese da BiH ostvari reforme i postane članica EU, kako bi na taj način ušla u istorijsko vrijeme stabilnog ekonomskog i političkog razvoja. Na vama je i pred nama ponovo izazov da omogućimo povezivanje i prosperitet BiH", naglasio je Kacin.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen rekao je da je "Sarajevska zima" dokaz da je Sarajevo bilo i da je još uvijek moguće da postoji i drugo i drugačije Sarajevo, koje nije autistično, koje je informisano, i koje može biti dio evropskih i svjetskih kulturnih i svih drugih procesa.

"Sarajevo koje njeguje vrijednosti koje ujedinjuju, a ne one koje nas ograđuju jedne od drugih i koje nas razjedinjuju, koje njeguje kulturu kao jednu od svojih osnovnih vrijednosti i želi izaći iz nametnutih okvira", naglasio je Behmen.

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić rekao je da je u proteklih 25 godina na ovoj manifestaciji učestvovalo više od 26 000 umjetnika iz cijelog svijeta i realizovano više od 3 000 velikih projekata.

Na otvaranju su još govorili i Jirži Kudela, ambasador Češke, predsjedavajuće EU i glavnog partnera ovogodišnje "Sarajevske zime", predstavnici Savjeta Evrope, koji je po 15 put pokrovitelj ove manifestacije, te predstavnici Unicefa.

Program manifestacije je počeo juče i zvanično će trajati do kraja mjeseca, do kada će biti održano i realizovano 89 različitih performansa i projekata.

Festival se ove godine održava i u znaku obilježavanja 25. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop