• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomen Puškinu i Dostojevskom

Tokom ove nedjelje širom Rusije služe se odvojeno pomeni dvojici velikana ruske književnosti - Dostojevskom i Puškinu

 Pomen Puškinu i Dostojevskom Izvor: MONDO

Fjodor Dostojevski (1821-1881) i Aleksandar Sergejevič Puškin (1799-1837), su rusko nacionalno kulturno blago.

Grob Dostojevskog nalazi se u Aleksandro-Nevskoj Lavri u Sankt Peterburgu. Književnik je umro 28. januara po starom kalendaru, na praznik svetog Isaka Sirina, čije bogoslovske misli dolaze znatno do izrazaja u romanu "Braća Karamazovi".

U Sankt Peterburgu je u kući u kojoj je Dostojevski živio muzej. Tu se od 1988. tokom februara okupljaju vernici i poštovaoci velikog pisca. Među njima su ove godine bile i srpske monahinje, koje su posle pomena poslužile prisutne koljivom, uz napomenu da je to običaj kod Srba.

Puškinu je služen pomen povodom 172. godisnjice "tragične pogibije", dva dana nakon dvoboja. Crkva učestvovanje u dvoboju smatra grijehom, koji se mnogo ne razlikuje od samoubistva, navodi VIA.

Grob mu je pri Svjatogorskom manastiru u Pskovskoj oblasti. U domu u kome je u Sankt Peterburgu boravio, ulica Moika 12, sada je muzej.

Pomenu su prisustvovali potomci - grofica Klotilda fon Rintelen i Nikolaj Danilevski. U sjevernoj ruskoj prijestonici održane su i brojne kulturne manifestacije. Kamerni hor Smoljenskog sabornog hrama pjevao je djela napisana na stihove pjesnika, a umjetnici su čitali stihove.

Pjesnik je 1837. poslije ranjavanja donijet u svoj petrogradski dom, gdje je umro 29. januara po starom, odnosno 10. februara po novom kalendaru. U Moskvi će se pomen služiti u Vaznesenjskom hramu kod Nikitske kapije, gdje je Puškin bio vjenčan sa Natalijom Gončarevom. (Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop