• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gran pri za KUD "Ozren"

KUD "Ozren" iz Karanovca dobitnik je Gran prija međunarodnog festivala izvornog folklora u makedonskom gradu Sveti Nikola.

 Gran pri za KUD "Ozren" Izvor: MONDO


Kulturno umjetničko društvo (KUD) "Ozren" iz Karanovca u Republici Srpskoj, dobitnik je Gran prija Devetog međunarodnog festivala izvornog folklora "Todorica 2009", koji je danas završen u makedonskom gradu Sveti Nikola, javio je dopisnik Srne.

Odlukom stručnog žirija ozrenski KUD je podijelilo drugo mjesto sa Folklornim ansamblom "Burimet-e šarit" iz Tetova i na službenom proglašenju pobjednika primio diplomu i plaketu za osvojeno drugo mjesto.

Nakon što je gradonačelnik opštine Sveti Nikola Slobodan Danevski uručio priznanja najboljima, koreograf Folkornog ansambla "Janko Gligorev" iz Svetog Nikole Darko Stanojkov je Gran pri festivala, kojeg je dobio njegov ansambl, uručio predsjedniku KUD "Ozren" Ostoji Đuriću uz obrazloženje da su članovi ozrenskog društva bili "najoriginalniji i veoma kvalitetno izveli ozrenske pjesme i običaje zbog čega zaslužuje da ponesu Gran pri".

"Bilo je neobično vidjeti Ozrence kako izvode, nama Makedoncima nepoznate običaje i pjevaju nepoznate izvorne pjesme na vrhinski umjetnički način", objasnio je Stanojkov.

Ne krijući iznenađenje, predsjednik KUD "Ozren" Ostoja Đurić rekao je da je oduševljen odlukom rukovodstva ansambla grada domaćina i da ostvareni uspjeh na ovome Festivalu predstavlja ogromno priznanje RS, Ministarstvu prosvjete i kulture i opštini Petrovo koji su omogućili odlazak Ozrenaca u Makedoniju.

Gradonačelnik Svetog Nikole izrazio je zadovoljstvo što se na "Todorici" prvi put pojavio izvorni ansambl iz RS i najavio uspostavljanje kulturne i poslovne saradnje sa opštinom Petrovo.

Juče i danas na Devetom međunarodnom festivalu izvornog folkolora nastupilo je 15 kulturno-umjetničkih društava i folklornih anasambala iz Makedonije, Bugarske, Srbije i RS.

Održavanje Festivala se poklapa sa pravoslavnim praznikom Teodorova suborta, koji u gradu i opštini Sveti Nikola ima bogatu tradiciju.

Organizatori Festivala su opština Sveti Nikola i ovdašnji Dom kulture "Krste Misirkov", a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Makedonije i Fondacija "Konrad Adenauer".

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop