• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Joko Ono u borbi protiv autizma

Udovica Džona Lenona i avangardna umjetnica pokloniće novac od licitacije za njebnu fresku Udruženju "Otizam spiks".

 Joko Ono u borbi protiv autizma Izvor: MONDO

Joko Ono, avangardna umjetnica i udovica čuvenog pevača grupe "Bitlsi" Džona Lenona, stavila je svoj mural "Obećanje" na licitaciju u humanitarne svrhe povodom 2. aprila, Svjetskog dana borbe protiv autizma, objavilo je udruženje za borbu protiv te bolesti "Otizm spiks".

Slika, izrađena u akrilu, biće podijeljena na 67 dijelova i prodata na aukciji, sa početnom cijenom od 1.000 dolara po komadu, a novac od prodaje ići će pomenutom udruženju, prenijele su svjetske agencije.

Freska je predstavljena u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, a Ono (76) je izjavila da je, kada je počela istraživanje o autozmu, bila zapadnjena raširenošću te bolesti, naročito među djecom.

"Otizm spiks" su 2005. godine osnovali amerikanci Suzan i Bob Rajt, baka i djed jednog autističnog djeteta.

Svjetski dan borbe protiv autizma pokrenula je generalna skupština UN decembra 2007. godine, kako bi bolje upoznala javnost s tom bolešću i ukazala na važnost dijagnostike i sprovodjenja ranih terapija na pacijentima.

Broj slučajeva autizma, razvojnog poremećaja koji pogađa više desetina miliona osoba u svetu je, kako se procenjuje, imao trend rasta u poslednjih 20 godina.

Ono, rođena u bogatoj bankarskoj porodici, živela je i studirala u Japanu i SAD prije nego što je postala konceptualna umjetnica i muzičarka. Ona je, međutim, najpoznatija po tome što je bila supruga Džona Lenona, koji je ubijen u Njujorku decembra 1980. godine. (Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop