• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barokom protiv svjetske ekonomske krize

U londonskom muzeju Albert i Viktorija otvorena je izložba posvećena baroknom stilu čiji je raskoš u 17. i 18. vijeku osvojio Evropu.

 Barokom protiv svjetske ekonomske krize Izvor: MONDO

Organizatori navode da im je cilj da posjetioci zaborave na aktuelnu svjetsku ekonomsku krizu.

Izložba "Barok 1620-1800: stil u doba raskoša" svjedoči o svjetskim razmjerama baroknog fenomena i podsjeća da se globalizacija nije pojavila sa finansijskim krizama.

Ta izložba "prva izučava sve aspekte baroka, računajući arhitekturu, umjetnost i crtež, i osvrće se na način na koji se barok raširio po Evropi, a potom i cijelom svijetu, sa širenjem evropske hegemonije", kazao je direktor londonskog muzeja Mark Džons.

Riječ barok potiče od portugalske reči "baroko" koja se odnosi na nepravilno oblikovan kamen i na biser nepravilnog oblika.

Portreti Luja Četrnaestog, tapiserije urađene za "Boga Sunca", namještaj i pozorišni kostimi, neki su od centralnih eksponata na izložbi.

Organizatori navode da su željeli "kompletnu" izložbu, sa svim oblastima baroknog pokreta: umjetnošću, arhitekturom, crtežom i muzikom.

Cilj je prikaz širenja baroknog stila, koji je nastao u Francuskoj, sa dvorcem Versaj, i u Rimu, sa slikarima i arhitektama Borominijem, Berninijem i Tjepolom, a potom osvojio Ameriku, Meksiko i Brazil. (Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop