• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nagrada za najbolju inovaciju dvije hiljade KM

Izložba ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih 2009" otvorena je u četvrtak u Banjaluci.

 Nagrada za najbolju inovaciju dvije hiljade KM Izvor: MONDO

Na izložbi učestvuju autori iz osnovnih i srednjih škola i fakulteta Republike Srpske i BiH, Saveza inovatora RS i BiH, Saveza inovatora Srbije, Makedonskog i Hrvatskog saveza inovatora, kao i inovatori pojedinci.

"Najbolja inovacija biće nagrađena novčanom nagradom od dvije hiljade KM, dok će Fondacija Dr Milan Jelić novčano nagraditi radove učenika srednjih i osnovnih škola i fakulteta", rekao je sekretar Saveza inovatora Ljubiša Pašić.

"Inost mladih 2009" je posvećena obilježavanju 130 godina od rođenja svjetskog i našeg naučnika Milutina Milankovića, a okupila je oko 400 autora sa 266 radova.

Milutin Milanković, rođen u maju 1879. u Dalju, srpski geofizičar, klimatolog i astronom, osnivač je Katedre za nebesku mehaniku na Univerzitetu u Beogradu i svjetski uvažavan naučnik poznat po Teoriji ledenih doba, koja povezuje varijante Zemljine orbite i dugoročne klimatske promjene. Ova teorija poznata je pod imenom Milankovićevi ciklusi.

Njegovo kapitalno djelo "Kanon osunčavanja i njegova primjena na problem ledenih doba" svrstano je u najznačajnija djela 20. vijeka. Milankovića svjetska nauka uvrstila je među pet najvećih naučnika 20. vijeka, a NASA - Agencija za svemirska istraživanja, među 15 najvećih naučnika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom.

U Milankovićevu čast po jedan krater na Mjesecu i Marsu i jedan planetoid nazvani su njegovim imenom, dok se u svijetu održavaju međunarodni naučni simpozijumi njemu u čast.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop