• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MSURS: Otvorena izložba "Pjer 2008"

Izložba radova 41. konkursa karikature "Pjer 2008" otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci i trajaće do 13. maja.

 MSURS: Otvorena izložba "Pjer 2008" Izvor: MONDO

Na konkurs karikature "Pjer" 178 autora poslalo je 786 radova, od kojih je selekciona komisija odabrala 121, a nagradila četiri.

Nagrada "Zlatni Pjer" uručena je sinoć karikaturisti Muhamedu Đerleku, drugo mjesto i "Srebrni Pjer" osvojio je karikaturista Goran Čeličan, dok je "Bronzanog Pjera" dobio slikar i karikaturista Sava Babić.

Direktor i glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Manojlo Vukotić rekao je da je izložba karikatura "Pjer" postala tradicija u Banjaluci i da je srpska karikatura "koliko moćna i prestižna, toliko ugledna i ubojita".

"Na izloženim karikaturama može se vidjeti da se karikatura razvija kao poseban žurnalistički izraz, gotovo na ivici umjetnosti", istakao je Vukotić.

On je dodao da karikature svjedoče o onome "što čini naš dnevni život i bitisanje od problema ulaska Srbije u EU, preko razornog i bolnog problema Kosova do društvenih i sirotinjskih problema našeg naroda".

"Koliko karikature mogu da nasmiju, toliko mogu da zabole, koliko su poruga nekim stvarima toliko su i poruka našim životnim problemima", istakao je Vukotić.

Izložbu karikatura "Pjer 2008", koja već sedmu godinu organizuje Muzej savremene umjetnosti RS, otvorio je Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

Konkurs karikature za nagradu "Pjer" pokrenule su "Večernje novosti" 1967. godine, idejni tvorac bio je Dragan Savić, slikar i karikaturista, a njegovu ideju u djelo sproveo je Slobodan Glumac,tadašnji glavni urednik "Večernjih novosti".

Danas je "Pjer" najstariji, najdugovječniji i jedan od najprestižnijih konkursa za karikaturu, ne samo u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, nego i u okruženju.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop