• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekonstruisano lice prvog Evropljanina

Forenzičar Ričard Niv, koji je radio rekonstrukciju lica Isusa Hrista, rekonstruisao lice osobe koja je naseljavala Karpate prije 35.000 godina.

 Rekonstruisano lice prvog Evropljanina  Izvor: MONDO

Umjetnička rekonstrukcija, muškog ili ženskog lica, zasnovana je na fragmentima lobanje i vilice pronađenim u pećinama jugozapadnih Karpata u Rumuniji.

Karakteristike lica upućuju na činjenicu da su rani Evropljani bliski srodnici afričkih predaka.

Rekonstrukcija lica obavljena je u sklopu predstojećih emisija koje će biti emitovane na televiziji BBC "The incredibal human", koja će govoriti o ljudskom porijeklu u evoluciji, od "mjesta rođenja" Afrike, do migracionih puteva kojima su naši preci išli i nastanili čitavu planetu.

Forenzičar Ričard Niv je korišćenjem nađenih fragmenata, na osnovu"ponašanja" mekog tkiva, tačnije mišića koji obavijaju kosti lobanje, napravio model prvog Evropljanina od gline.

Iako je nemoguće na osnovu materijala koji je korišćen u rekonstrukciji sa sigurnošću zaključiti koju je boju kože imao naš predak, naučnici oretpostavljaju da je ona morala biti tamnije boje od današnjih Evropljana, jer je ukazivala na afričko porijeklo.

Naučnici su radiokarbonskom analizom utvrdili da su dijelovi lobanje i vilice stari između 34.000 i 36.000 godina, i da se radi o periodu kada su Evropom koračali i Neandertalci i Homo sapiensi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop