• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Londonski simfonijski orkestar u Beogradu

Jedan od najvećih umjetničkih ansambala na svijetu, Londonski simfonijski orkestar prvi put će gostovati u Srbiji 10. maja u Centru "Sava".

 Londonski simfonijski orkestar u Beogradu Izvor: MONDO

Više od jednog vijeka nakon osnivanja, LSO i dalje privlači najbolje muzičare. Spisak solista i dirigenata koji nastupaju sa orkestrom čiji je predsjednik Ser Kolin Dejvis, a šef dirigent Valerij Gerijev je impozantan.

LSO bio prvi britanski orkestar koji je imao turneju u inostranstvu (1906) i prvi evropski orkestar koji je nastupao u Americi (1912), ostvario prvi snimak 1913. godine, snimio prvu partituru filmske muzike 1935. i prvi snimio muziku za mobilne telefone 2000. godine.

U novije vrijeme, snimio je originalne partiture za filmove "Ratovi zvijezda", "Osveta Sita" i "Hari Poter i vatreni pehar", kao i muziku za kompjuterske igre.

Na programu koncerta sviraće se muzika ruskih kompozitora Sergeja Rahmanjinova "Simfonijske igre op.45" i Sergeja Prokofjeva "Simfonija br. 5 u Be duru, op.100.

Nakon trijumfalnog izvođenja kompletnog ciklusa simfonija Prokofjeva 2004. godine, u sezoni kada je obilježena stogodišnjica LSO, Gergijev je imenovan za šefa dirigenta i preuzeo je ovo mjesto januara 2007. godine.

Kao umjetnički i generalni direktor Marinskog teatra tokom proteklih dvadeset godina Gergijev je donio svjetsku slavu ovoj legendarnoj instituciji koja je nedavno obilježila 225 godina postojanja.

Karte se prodaju po popularnoj cijeni od 1.200 do 2.200 dinara a popust za učenike muzičkih škola i studente muzike je 50 odsto.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop