• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo slikar akademik Mladen Srbinović

Slikar akedemik Mladen Srbinović, jedan od najznačajnijih srpskih slikara 20. vijeka, preminuo je u utorak u 84. godini.

 Preminuo slikar akademik Mladen Srbinović Izvor: MONDO

Srbinović je rođen 1925. godine u Sušici, kod Gostivara, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu 1951. Bio je član Odeljenja likovne i muzičke umjetnosti, dopisni član od 1981. godine, a redovni od 1988. godine.

Učio je od velikana srpske i svjetske umjetnosti kao što su Nedeljko Gvozdenović, Ivan Tabakovića, Kosta Hakman i Ljubica-Cuca Sokić, a zahvaljujući svom nepresušnom talentu i upornom radu ostao je da predaje na Akademiji likovnih umjetnosti.

U SANU je obavljao funkcije člana Predsedništva SANU i potpredsjednika SANU za društvene nauke, a 1997. je izabran za člana Makedonske akademije nauka i umjetnosti.

Izdao je dvije grafičke mape (1953. i 1955.), inspirisane stihovima Garsije Lorke, a uporedo sa slikarstvom i grafikom od 1960. počeo je da radi mozaike i predloške za tapiserije koje su realizovane i izlagane.

Izradio je mozaike za zid u svečanoj sali Saveznog izvršnog veća, sada Palata Srbije, dvije zidne kompozicije u Muzeju revolucije BiH u Sarajevu, dva ciklusa zidnih mozaika i 17 podnih mozaika u svečanoj dvorani Skupštine opštine Kruševac, zidne mozaike u Medicinskom centru Gamzigrdske banje, a njegove mozaičke kompozicije krase i zgradu Radio televizije Beograd u Košutnjaku, crkvu Svetog Nikole u Rumi, Invest banku u Beogradu i oltarsku pregradu u manastiru Žiči.

Tokom svoje bogate umjetničke karijere bio je član ULUS-a od 1952. godine, Grafičkog kolektiva, grupe "Samostalni", dok je u SANU bio član Odbora za proučavanje stanovništva, Odbora za Rečnik pojmova iz oblasti likovnih umjetnosti, Međuodeljenskog vardarskog odbora SANU i član Upravnog odbora Fonda "Ivan Tabaković".

Dobitnik je Oktobarske nagrade Beograda 1958. i 1974. godine, Premije za grafiku - Zagreb 1960, Nagrade za slikarstvo na Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku 1960, Nagrade za slikarstvo na međunarodnom bijenalu u Sao Paolu 1961, Druge nagrada za slikarstvo na bijenalu u Aleksandriji, 7. julske nagrade 1984. godine.

Akademik Srbinović ostaće upamćen kao jedan od velikana srpske i svjetske umjetnosti, a njegovi radovi - slike, grafike i mozaici vječno će ukrašavati javna zdanja, muzeje i galerije i biće putokaz mladim generacijama umjetnika kao jedan od stubova srpske likovne umjetnosti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop