• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ćemo gledati na Teatar festu?

U Banjaluci će 1. juna biti otvoren Dvanaesti teatar fest ''Petar Kočić'' na kojem će biti izvedeno sedam pozorišnih predstava.

 Šta ćemo gledati na Teatar festu? Izvor: MONDO

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS do 7. juna biće odigrano šest predstava u zvaničnoj konkurenciji, a sedma predstava ''Narodni poslanik'' biće izvedena u čast pobjednika.

Direktor Narodnog pozorišta RS i selektor Festivala Rade Simović rekao je na konferenciji za novinare da Teatar fest ima ozbiljan koncept i da će donijeti veliko kulturno dobro gradu Banjaluci, RS i BiH.

''Dramski pisac sa prostora bivše Jugoslavije izgubio je svoj festival, a sa Teatar festom `Petar Kočić` ponovo ga ja dobio'', naglasio je Simović.

On je istakao da Narodno pozorište RS posljednjih godina izrasta u jednu od najrelevantnijih dramskih kuća u regionu.

''Vodeća smo kuća u BiH, a sve više nas uvažavaju i doživljavaju kao partnere pozorišne sredine poput Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Podgorice i Skoplja, čime se pozorište RS zaista može dičiti'', rekao je Simović.

Navodeći da je zadovoljan programom festivala, selektor Festivala je istakao da je tragao za praizvedbama i predstavama koje na direktan način odražavaju situacije iz života i provociraju, jer bez takve životvornosti ne bi bilo ni pozorišne umjetnosti.

Umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS Ljubiša Savanović rekao je da će na Teatar festu biti odigrana najbolja beogradska predstava ''Derviš i smrt'', zatim predstava ''Kauboj'' iz Zagreba i predstava Narodnog pozorišta RS ''Narodni poslanik'' koja je do sada osvojila 16 nagrada na raznim gostovanjima.

Savanović je najavio da će sa predstavom ''Narodni poslanik'', Narodno pozorište RS prije Teatar festa učestvovati na Sterijinom festivalu u Novom Sadu, na kojem je iz BiH učestvovalo samo pozorište iz Zenice.

''Siguran sam da ćemo praizvedbom `Balon od kamena` Radmile Smiljanić na Teatar festu nastaviti tamo gdje je stao `Narodni poslanik` za ovu godinu'', rekao je Savanović.

Generalni sponzori Teatar festa su Ministarstvo Prosvjete i kulture RS, grad Banjaluka, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture Srbije, "M:tel" kompanija kao prijatelj festivala, dok su medijski pokrovitelji Radio-televizija RS i ostali.

Podnaslov Tatar festa je ''Suočavanje/praizvedbe'', čime je određen profil ovog festivala. Festival je takmičarskog duha kao i prethodne godine, a u sastavu žirija su teatrolog Mladen Šukalo koji je i predsjednik žirija, glumica Dijana Grbić i glumac Ljubo Božović.

Teatar fest otvoriće ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, dok će nagrade laureatima dodijeliti predsjednik RS Rajko Kuzmanović, koji će i zatvoriti festival.

Pet najboljih glumaca Teatar festivala dobiće nagradu ''Jazavac u džaku'' i po 1.000 evra, najboljem piscu biće uručena ''Kočićeva nagrada'' i 2.000 evra, dok će statua ''Petar Kočić'' otići ruke najboljem pozorištu koje će učestvovati na Teatar festu.

Ulaznice za Teatar fest po cijeni od 20 KM od danas su u prodaji.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop