• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Sopotnica izvor vjere”

U hramu Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici kod Novog Goražda u nedjelju počelo snimanje filma "Sopotnica izvor vjere".

 “Sopotnica izvor vjere” Izvor: MONDO

Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, autor kratkometražnog dokumentarnog filma Radovan Pejić, krenuo je sa snimanjem.

Producenti ovog dokumentarnog filma, koji je prošao na konkursu za sufinansiranje projekata u ovoj godini u Ministarstvu obrazovanja i kulture Republike Srpske , su članovi Udruženja filmskih radnika "Vizantija" Istočno Sarajevo - Pale.

"Hram Svetog Đorđa je ikona o stradanju i vaskrsenju hercegove crkve u Donjoj Sopotnici, jednog srednjovjekovnog hrama u BiH čiji su razlozi i vrijeme izgradnje potpuno jasni", rekao je režiser filma Pejić.

Pejić je naglasio da je ovaj hram 1454. godine, deceniju prije dolaska Turaka i islamizacije Goražda i Gornjeg Podrinja, podigao herceg Stefan Vukčić Kosača, čija se zemlja prostirala od Prijepolja do Stona, i posvetio ga zaštitniku i krsnoj slavi svoje porodice - Svetom velikomučenigu Georgiju.

"Hram Svetog Đorđa, od početka sazidan kao manastir, dva puta je oskrnavljen i obeščašćen u vrijeme otomanske vladavine, ali nikada tako surovo i nečasno kao što su to učinili pripadnici tadašnje Armije BiH, septembra 1992. godine", rekao je Pejić.

On je naglasio da je 1992. godine hram spaljen do temelja, oskrnavljena su i polomljena 142 nadgrobna spomenika i razrušeno 27 porodičnih grobnica, a u praznu i spaljenu crkvu zatvarana je stoka.

Režiser filma je istakao da je riječ o veoma složenom projektu kojim se želi pokazati kulturno-istorijski značaj ovog hrama, njegov doprinos razvoju kulture i pisane riječi, te očuvanju Srba i srpske kulture na ovim prostorima, gdje je od 1519-1523. godine radila prva štamparija na Balkanu, a druga u Evropi.

Današnjem početku snimanju ovog dokumentarnog filma, osim Pejića, prisustvuju i direktor fotografije Vladimir Divjak i scenarista Rade Mutić.

Kao stručni konsultanti angažovani su Simo Tuševljak i Danilo Dželetović, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Pejić očekuje i uspješnu saradnju sa kulturnim i naučnim institucijama kao što su Filozofski fakultet u Istočnom Sarajevu, Srpska nacionalna biblioteka u Beogradu i nekoliko institucija iz Rusije i Rumunije.
(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop