• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mjuziklu Bili Eliot deset Tonija

Britanski mjuzikl "Bili Eliot" o rudarevom sinu koji u vrijeme štrajka mašta da postane plesač, osvojio je deset američkih pozorišnih nagrada Toni.

 Mjuziklu Bili Eliot deset Tonija Izvor: MONDO

“Bili Eliot” (Billie Elliot) je na dodjeli najznačajnijih pozorišnih nagrada, koja je održana u noći sa nedjelje na ponedjeljak u Njujorku, između ostalih dobio i onu najvažniju nagradu – za najbolji mjuzikl.

Trojica mladih glumaca koji se smjenjuju u glavnoj ulozi dječaka plesača - Dejvid Alvares (Alvarez), Trent Kovalik (Kowalik) i Kiril Kuliš (Kulish) - dijele nagradu u kategoriji najbolji glumac u mjuziklu.

Mjuzikl "Bili Eliot" osvojio je još osam Tonija, između ostalog za režiju (Stiven Doldri) (Stephen Daldry) i koreografiju, ali britanski pop pjevač Elton Džon (John) koji je komponovao muziku nije dobio prestižno priznanje.

Tonija za najbolju muziku dobili su Tom Kit (Kitt) i Brajan Jorki (Brian Yorkey) za mjuzikl "Next to Normal" - o ženi koja se suočava sa mentalnom bolešću. Glavna glumica te predstave Alis Ripli (Alice Ripley) osvojila je Tonija u kategoriji najbolja glumica u mjuziklu.

Komedija "Bog masakra" Jasmine Reze o dva bračna para srednjeg staleža čija djeca pokreću tuču, proglašena je za najbolji dramski komad, a nagrade su dobili i njen reditelj Metju Vorkas (Matthew Warćus) i glavna glumica Marša Gej Harden (Marcia Gay).

Džefri Raš (Geoffrey Rush) je dobio Tonija za ulogu u dramskom komadu "Exit the King" u kojem je tumačio kralja na samrti.

Andžela Lensberi (Angela Lansbury) osvojila je svog petog Tonija, ovog puta za rolu proročice u rimejku komada "Blithe Spirit" Noela Kauarda (Coward).

Glumica i pjevačica Lajza Mineli (Lisa Minnelli) nagrađena je za muzički spektakl "Liza's at the Palace".

Žiri koji čini 800 pozorišnih profesionalaca, među kojima su producenti, glumci i novinari, dodjeljuje nagrade u 27 kategorija. Nagrade Toni ustanovljene su 1947. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop