• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dalija vidjelo više od 10 hiljada ljudi

Izložba radova Salvadora Dalija otvorena je u galeriji Instituta Servantes u Beogradu do 14. juna, a do sada ju je videlo više od deset hiljada ljudi.

 Dalija vidjelo više od 10 hiljada ljudi Izvor: MONDO

U saopštenju Instituta Servantes se navodi da je izložba "Dali i magija ilustracije" na kojoj je 18 djela jednog od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka, sa njegovim potpisom, srpskoj publici predstavljena prvi put.

"Izložbu je do sada posjetilo 10.357 ljubitelja Dalijeve umjetnosti iz čitavog regiona što ovu izložbu čini jednom od najposećenijih u Srbiji", piše u saopštenju.

Izložene su grafike, bakrena ploča za izradu "Raspeća" koju je izradio Dali i uništio da više ne bi mogla da se koristi za pravljenje grafika, kao i skulptura San Horhe, posvećena svecu,
zaštitniku Španije.

Salvador Dali (1904-1989) se smatra jednim od najvećih umjetnika 20. vijeka. Za grafiku i ilustracije je počeo da se interesuje kao mladić, ali iz tog perioda sačuvano je malo djela.

Tridesetih godina prošlog veka, kao nadrealista, počeo je da ilustruje knjige, kao što su "Faust" i "Život je san", a kasnije počeo da stvara serije samostalnih grafika.

"Salvador Dali se smatra najboljim predstavnikom nadrealizma, a u periodu od deset godina, tokom kojih je održavao konstantan kontakt sa nadrealistima, Dali je, kao nijedan drugi nadrealista, pretvorio absurd i ludost u suštinski dio svoje umetnosti", piše u saopštenju.

Izložba će biti otvorena u Beogradu do 14. juna, a u Nišu u Galeriji savremene likovne umetnosti od 16. do 30. juna. Ulaz je slobodan. (Beta, na slici: Dalijev "San")

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop