• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rumunskom pjesniku nagrada Branko Radičević

Nagrada "Branko Radičević" za pjesnike iz svijeta ove godine je dodijeljena rumunskom pjesniku Nikiti Danilovu, saopštio je žiri Brankovog kola.

 Rumunskom pjesniku nagrada Branko Radičević Izvor: MONDO

"Poezija Nikite Danilova nosi pečat savremenog senzibiliteta ukrštenog s vijekovnim krugovima univerzalnih pjesničkih vrijednosti. U prosjaju lirskog izraza nalaze se krupna pitanja egzistencije i smisla zasnovana na 'sitnim' detaljima i prizorima iz svakodnevice", naveo je žiri u saopštenju.

Nagrada "Branko Radičević" svečano će biti uručena Nikiti Danilovu u septembru na 38. Brankovom kolu, kada će biti i promovisana njegova nova knjiga pjesama na srpskom jeziku u izdanju Brankovog kola.

Nikita Danilov (1952, Sućeva) jedan je od najistaknutijih savremenih rumunskih pjesnika, pripadnik etničke zajednice Rusa-Lipovena.

Objavljuje od 1979. godine. Sarađuje s brojnim časopisima širom svijeta. Njegova poezija je prevedena na trinaest jezika. Ima četiri knjige prevedene na engleski, dvije na ruski i jednu na španski jezik.

Bio je profesor, korektor, muzeograf, izdavač, ekonomista, urednik mnogih časopisa i direktor nekoliko ustanova kulture u Rumuniji. Član je Saveza književnika Rumunije i Evropskog PEN centra. Dobitnik je brojnih književnih priznanja.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Branko Radičević" su: Vjačeslav Kuprijanov (Rusija), Filip Tanselen (Francuska) i Naso Vajena (Grčka).

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop