• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminula Olja Ivanjicki

U Beogradu je u 78. godini života preminula naša poznata slikarka Olja Ivanjicki, javlja RTS.

 Preminula Olja Ivanjicki Izvor: MONDO

Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. godine u ruskoj bolnici.

Njeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska su u Srbiju došli kao prognanici iz Rusije nakon Oktobarske revolucije.

Olja je u Kragujevcu živjela sve do dolaska u Beograd, gdje je studirala vajarstvo na Akademiji za likovne umjetnosti u Beogradu.

Mada je upisala vajarstvo, od samog početka se uglavnom bavila slikarstvom. Godine 1957. završila je Akademiju likovnih umjetnosti u klasi profesora Sretena Stojanovića.

Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine dobila je posebno priznanje i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD.

Sa grupom slikara - Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, 1959. godine, kao jedina žena slikar osnovala je grupu "Mediala", koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori.

Svim članovima "Mediale" bila je zajednička jedna jedina ideja: beskrajna ljubav prema umjetnosti i beskrajno vjerovanje u njene sveukupne moći.

Olja Ivanjicki je imala 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Šezdesetih godina prošloga vijeka prva je počela sa pop artom u Beogradu, a pripremala je i izvedbe koje se pamte. Njene slike nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom svijeta.

Između ostalog, izlagala je u muzeju "Metropoliten" u Njujorku, Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, Muzeju moderne umjetnosti u Skoplju i na fakultetu "Dobs Feri" u Njujorku.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog vijeka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom.

Dobitnik je i "Sedmojulske" i "Vukove" nagrade za životno djelo, najvećih priznanja u zemlji. (MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop