• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađena najstarija freska apostola Pavla

Eksperti vatikanske komisije za arheologiju otkrili su na zidu podzemne rimske katakombe najstariju fresku apostola Pavla, koji datira iz 4. vijeka.

 Pronađena najstarija freska apostola Pavla  Izvor: MONDO

Vatikanski list "Oservatore Romano" objavio je fotografiju freske na kojoj je prikazan čovjek sa crnom bradom na crvenoj pozadini unutar svjetlo žutog oreola i sa visokim izbrazdanim čelom.

Arheolozi iz Vatikana, uz pomoć laserske tehnologije, otkrili su ovu fresku 19. juna u katakombi Sveta Tekla u Rimu i opisuju je kao "najstariju fresku u istoriji koja je posvećena ovom apostolu".

Ovo otkriće, koje je uključivalo lasersko uklanjanje gline i krečnjaka, objavljeno je dan prije praznika svetog Petra i Pavla, koji se obilježava 29. juna.

Hrišćani poštuju svetog Petra i Pavla kao najveće rane misionare. Pavle, koji je paganske Grke i Rimljane, učio hrišćanstvu, pogubljen je u Rimu odsjecanjem glave 65. godine nove ere.

Hrišćani u Rimu sahranjivali su svoje mrtve u katakombama iskopanim u mekom pjeskovitom i kamenom tlu ispod grada i ukrašavali podzemne zidove molitvenim slikama često u stilu Pompeja.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop