• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Riznica srpske duhovnosti" na Ozrenu

U porti manastira Svetog Nikole na Ozrenu predstavljena je edicija od šest ilustrovanih monografija "Riznica srpske duhovnosti".

 "Riznica srpske duhovnosti" na Ozrenu Izvor: MONDO

Edicija je izašla u izdanju istoimenog udruženja građana iz Šapcauz, a uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla. Monografija predstavlja svojevrsno putovanje kroz srpsku nacionalnu, duhovnu i kulturnu istoriju od 8. do 21. vijeka na prostorima koji svjedoče o postojanju i hrišćanskom nasljeđu Srba, bez obzira na sadašnje granice.

Izvršni direktora Udruženja Predrag Jovanović rekao je Srni da je ova edicija jedan od temelja saznanja o veličini i značaju srpske istorije i naroda, te da je zamišljena kao ilustrovana enciklopedija, kroz koju će svaka generacija, od najmlađe do najstarije, moći da se vrati korjenima, blagu kojim srpski narod raspolaže više od petnaest vijekova, a kojim većina drugih naroda širom svijeta ne može da se pohvali.

Glavni urednik i autor edicije Mile Pajić rekao je da je edicija koncipirana kao "prikaz istorije u pet tomova kroz kretanje u istorijskoj skali, dok je šesta knjiga posebno posvećena Svetoj Carskoj lavri manastiru Hilandar".

Pajić je pojasnio da Edicija "Riznica srpske duhovnosti" pokriva po jedan period istorije srpske državnosti, duhovnosti i sveopšte kulture od 10. vijeka do današnjih dana, obrađenih kroz putovanje srpskim manastirskim i crkvenim svetinjama, grupisanim po hronološkom redu, arhitektonskom stilu i njihovim najvažnijim naznakama i karakteristikama.

Svih 262 slike i mape iz Edicije, koje su namjenski izrađene za ovaj projekat, Udruženje "Riznica srpske duhovnosti" je poklonilo na trajno korišćenje srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Knjige su smještene u okviru posebne postavke u Duhovno-kulturnom centru manastira Svetog Nikolaja Srpskog, podno nekadašnjeg zloglasnog srpskog stratišta Soko grada, iznad Drine, nedaleko od Ljubovije, posljednjeg vojnog utvrđenja koje su Turci napustili 12. oktobra 1862. godine poslije velike diplomatske pobjede kneza Mihaila Obrenovića u Carigradu.

Sve slike i mape opremljene su u namjenske ramove-kutije, posebno dizajnirane za projekat, pogodne za lako transportovanje i sa višenamjenskom mogućnošću izlaganja u najrazličitijim prostorima.

U "Rizniici srpske duhovnosti" planiraju nastavak Edicije, čije nove monografije će obrađivati nastanak srpskog rasijanja širom svijeta i njegovu borbu za opstanak i očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog identiteta tokom dugih vijekova provedenih izvan matice Srbije, neprocjenjivo duhovno i kulturno nasljeđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, velike srpske monaške zajednice i drugo.

U umjetničkom dijelu predstavljanja "Riznice srpske duhovnosti" na Ozrenu učestvovali su protojerej Milan Bilbija i kantautorka Ljiljana Popović iz Beograda.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop