• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Norveška odala priznanje Knutu Hamsunu

Objavljivanjem markice i otvoranjem muzeja posvećenog Knutu Hamsunu obilježena 150. godišnjica rođenja norveškog nobelovca

 Norveška odala priznanje Knutu Hamsunu Izvor: MONDO


Norveška je danas obilježila 150. godišnjicu rođenja književnika Knuta Hamsuna markicom sa njegovim likom i uz muzej posvećen dobitniku Nobelove nagrade za književnost koji je poslije rata prezren zbog simpatija prema nacističkim idejama.

"Došao je trenutak da se oda priznanje Hamsunovom djelu. Svi norveški pisci koji su dobili Nobelovu nagradu konačno imaju lik na markici", saopštio je zvaničnik pošte Halvor Fasting.

Hamsun (1859-1952) dobio je Nobelovu nagradu 1920, 17 godina poslije Bjernstjerna Bjernsona i osam godina prije Sigrid Undset.

Pisac je kasnije stao na stranu nacističke Njemačke i kolaboracionističkog režima Vidkuna Kvislinga. Hamsun je svoju Nobelovu medalju poklonio Jozefu Gebelsu,
šefu propagande Adolfa Hitlera.

Poslije Drugog svjetskog rata izbjegao je suđenje pošto je procijenjeno da pati od "opšte slabosti mentalnog zdravlja" ali je osuđen na novčanu kaznu.

Prvi muzej posvećen Hamsunu svečano je danas otvorila princeza Mete-Marit u sjevernom norveškom gradu Hamaroju u kojem je pisac proveo dio djetinjstva.

"Bio je jedan od najboljih norveških pisaca. Što se politike tiče, bio je nevješt i cijela porodica se od njega distancirala", rekao je lokalnoj televiziji njegov unuk Lejf Hamsun.

Među najpoznatijim djelima Knuta Hamsuna su "Plodovi zemlje", "Pan", "Misterije", "Viktorija" i "Glad".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop