• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riješena misterija broda iz Drugog svjetskog rata

Kapetanova "greška u rasuđivanju" dovela je do jedne od najvećih pomorskih tragedija u Australiji 1941. godine kada je nestalo 645 mornara.

 Riješena misterija broda iz Drugog svjetskog rata Izvor: MONDO

Potapanje krstarice "Sidnej" u žestokom sukobu sa manjim, njemačkim borbenim brodom "Kormoran", dogodilo se 19. novembra 1941. godine, nedaleko od zapadne obale Australije, zapanjilo zemlju i decenijama izazivalo teorije o tome zašto ni jedan Australijanac nije preživio potonuće.

Istraga je pokrenuta pošto je olupina "Sidneja" nađena marta 2008. godine, zajedno sa ključnim dokazima koji bacaju novo svjetlo na njegovu posljednju bitku.

U materijal su uvršćeni i iskazi koje je neposrdno po sukobu 318 zarobljenih članova posade njemačkog "Kormorana" dalo australijskim vojnim istražiteljima.

Prema novom izvještaju, "Sidnej" je "djelovao na način koji se ne očekuje od ratnog broda pod komandom sposobnog i iskusnog kapetana".

Predsjednik istražne komisije Terens Kol je otkrio da je kapetan "Sidneja" Džozef Barnet zanemario taktičke prednosti svog broda - veću brzinu i bolje naoružanje - približavajući se na jedan kilometar razaraču maskiranom u holandski trgovački brod.

Kapetan je time prekršio pravila za približavanje "sumnjivim" brodovima iako je imao informacije o mogućem prisustvu njemačkog razarača, te je "njegova odluka da se prema brodu koji je primijećen odnosi kao da je bezopasan, skoro neobjašnjiva", zaključio je Kol u izvještaju.

"Kormoran" je ispalio prvi, odlučujući plotun, Barnet je najvjerovatnije odmah poginuo kao i oko 70 odsto posade prije potonuća "Sidneja" u kratkoj bici, navodi se u izvještaju.

"Sidnej" je, iako pogođen, uspio da odgovori vatrom i teško ošteti "Kormoran" koji se zapalio i potonuo, a dio posade je uspio da se spase i potom je zarobljen na obali Australije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop