• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moskva poklanja Beogradu spomenik Aleksandra Puškina

Aleksandar Puškin (1799-1837) smatra se za oca moderne ruske književnosti, začetnikom realizma, koji je prvi počeo da piše narodnim jezikom.

 Moskva poklanja Beogradu spomenik Aleksandra Puškina Izvor: MONDO

Na Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobra, kada u prvu zvaničnu posjetu Srbiji dolazi ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, Beograd će dobiti spomenik Aleksandra Puškina, kao poklon ruskog naroda.

Još nije poznato gdje će stajati bronzana skulptura čuvenog ruskog knjiženika, koja je rad ruskog vajara Kuznjecova.

Ideja da Puškin dobije mjesto u srpskoj prestonici potekla je od ratnog veterana Igora Novosjolova, a na dan otkrivanja spomenika, Savez pisaca Rusije će uručiti Beogradu svoju povelju, piše "Blic".

U Ruskoj ambasadi kažu da je spomenik završen i da bi uskoro trebalo da stigne u Beograd.

Veliki broj Rusa, njih 2.000, dalo je svoje živote oslobađajući Beograd 1944. godine.

"Aleksandar Sergejevič Puškin, jedan od najvećih svjetskih pisaca, interesovao se za srpske teme, a za vrijeme čuvenog progonstva iz Moskve na jug carske Rusije, zbog pjesama o slobodi, bio je u kontaktu sa srpskim emigrantima i sinom Karađorđa Petrovića", kaže profesor i prevodilac Puškinove poezije Miodrag Sibinović.

Puškin je, kako navodi, obradio i preradio izvjestan broj srpskih narodnih pjesama, a u njegovoj biblioteci pronađene su zbirke Vuka Karadžića.

Spomenik Puškinu u Podgorici stoji već nekoliko godina, u Banjaluci je postavljena bista prošle godine, kao i u biblioteci u Qubljani.

Aleksandar Puškin (1799-1837) smatra se za oca moderne ruske književnosti, začetnikom realizma, koji je prvi počeo da piše narodnim jezikom.

Rođen je u Moskvi u siromašnoj, ali obrazovanoj aristokratskoj porodici. Njegov pradjed po majci bio je crni Etiopljanin Ibrahim, koga je u Carigradu kupio srpski grof Sava Vladisavić Raguzinski, da bi ga poklonio ruskom caru po povratku u Rusiju, koji ga je potom prisvojio za svoje kumče Petra Velikog.

Puškin je smrno ranjen u stomak u dvoboju sa francuskim emigrantom koji je služio u ruskoj gardi Žoržom Dantesom, 27. januara 1837. godine, kojeg je izazvao jer je zavodio njegovu ženu, a njega samog ismijavao. Umro je dva dana kasnije, 29. januara.

Puškin je objavio svoju prvu pjesmu sa 14 godina, a poznata su njegova djela Ruslan i Ljudmila, Kavkaski zarobljenik, Evgenije Onjenig, Boris Godunov, Cigani... (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop