• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: "Pozorišna proba" na Aplauz festu!

Autor Milica Kulić

U okviru pozorišnog festivala Aplauz fest u petak, 3. aprila gledali smo predstavu "Pozorišna proba" Draft teatra iz Tuzle.

 MONDO: "Pozorišna proba" na Aplauz festu! Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Banjalučka publika u sali DIS teatra aplauzom je ispratila pet mladih djevojaka (Irena Soldat, Maida Omerhodžić, Andrea Lukić, Almedina Salčinović i Ivana Vidović) i Jasmina Salkića, koji čine glumačku postavu predstave "Pozorišna proba".

Predstava amaterskog Draft teatra iz Tuzle rađena je po djelu Zlatka Jugovića, a u režiji Envera Haška Hasića.

Riječ je o aktuelnoj temi koja opisuje slobodne aktivnosti djevojaka iz Kazneno-popravnog zavoda. Nizom humorističnih scena mladi glumci su opisali život djevojaka iz ove ustanove prikazujući odnos društva prema mladim osobama koje treba resocijalizovati i pripremiti za životne izazove koji su pred njima.

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

"Posljednje vrijeme Draft teatar radi isključivo sa domaćim autorima tako da smo ovog puta obradili tekst našeg prijatelja iz Živinica Zlatka Jugovića jer nam se učinio kao aktuelan. O pomenutim djevojkama niko posebno ne brine. Svi se pravdaju kako nemaju dovoljno sredstava niti vremena za njih. Upravo zbog toga sam prikazao kome su sve one prepuštene, te kakav ih život čeka nakon isteka kazne.", rekao je za MONDO režiser predstave Emir Hasić.

Ne sumnjamo da ove mlade glumice tek čekaju velike uloge, a do tada bi i mi sami trebalo da što više podržavamo rad amaterskih teatara iz naše zemlje.

Upravo ta podrška možda je mogla da bude bolja tokom ovogodišnjeg petog Aplauz festa kojeg je organizovao DIS teatar iz Banjaluke.

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO Bez budžeta i velike podrške medija DIS-ovci su nam tokom cijele sedmice priredili sjajne pozorišne komade, ali sve to očigledno nije bilo dovoljno da Banjalučane privuče u velikom broju.

Portparolka Aplauz festa Nikolina Vuruna kaže da su organizatori uprkos svemu zadovoljni ishodom festivala.

"Publika koja je posjetila festival osjetila je energiju koju su glumci željeli da prenesu što je sjajno i zadovoljni smo cijelim konceptom festivala u kojem učestvuju ljudi koji to rade isključivo iz ljubavi prema daskama koje život znače. Možda bi posjeta bila veća da je banjalučka publika više informisana o samom festivalu jer cijena ulaznice nije mogla biti manja. Napominjem da smo bez podrške i budžeta plaćali smještaj ekipa koje su dolazile iz drugih gradova.", kazala je portarolka dodajući da je najviše publike bilo na premijeri predstave "Malo morgen".

publika
Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Iskoristili smo priliku i pitali režisera iz Tuzle da li je i kod njih slična situacija sa publikom.

"Tuzla je specifična jer ima zaista dobre posjete. Godinama igram u našim raznim pozorištima i raduje me činjenica da živim u gradu gdje su velike posjete, možda čak i najveće u BiH. Tuzla ima Narodno pozorište, Kabare teatar, Teatar mladih, Lutkarski teatar i Grafit teatar. Mislim da bi od malih nogu trebalo privlačiti publiku. Morate djecu natjerati da zavole pozorište. Radeći u putujućem Lutkarskom pozorištu primijetio sam da djecu zanima kada će biti izvedena druga predstava. A, sve je lako kada se jednom zainteresuju. Takođe, na tome bi trebalo da rade nastavnici i roditelji kroz teme koje su njima prilagođene."

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Pozorišni festival Aplauz fest biće zatvoren u subotu 4. aprila izvođenjem predstave "Kokoška" Novosadske akademije umjetnosti.

Ove godine program Aplauz festa bio je posvećen savremenim predstavama, koje su prikazale određene probleme sa kojima se svaki dan suočavamo.

Festivalsku zavjesu podigla je super komedija "Šmizle", koju je izveo ansambl Gradskog kazališta Vitez. Banjalučani su mogli da pogledaju i priču o kladioničarima "Ne igraj na Engleze" amaterskog teatra iz Konjica, kao i predstavu o stupanju mladih osoba u seksulane odnose "Prvi put" Pozorišta Prnjavor i simpatičnu komediju za narod "Malo morgen" koja opisuje posljeratne godine u BiH.

Nadamo se da će Aplauz fest opstati i narednih godina jer projekat koji promoviše kulturu i koji pruža priliku mladima da pokažu svoj talenat to i zaslužuje!

Izvor: Vedran Ševčuk, MONDO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop