• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sajam knjige u Sarajevu (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Građani glavnog grada Bosne i Hercegovine rado koriste sajmove knjiga kako bi povećali svoju kolekciju.

 Sajam knjige u Sarajevu (FOTO) Izvor: MONDO/Samir Cacan

Tu priliku imaju ovih dana, kada se u dvorani Mirza Delibašić Kulturno sportskog centra Skenderija održava 27. međunarodni Sarajevski sajam knjige i osmo bijenale knjige.

Izdavači i organizatori su zadovoljni posjetom u prva tri dana koliko je sajam otvoren.

„Zadovoljni smo svim onim što se dešavalo i uopšte popratnim programom i pratećim aktivnostima vezanim za sam sajam. Ono što me posebno raduje jeste što su škole u velikom broju organizovano posjetile sajam i dovele djecu“, rekao je za MONDO Ajdin Šahinpašić, direktor firme Šahinpašić koja je suorganizator ovog sajma.

On je dodao da ga posebno raduje to što je ponuda velika i što su se izdavači potrudili da obezbijede knjige u velikom broju sa povoljnim cijenama.

„Prošlogodišnji sajam je bio jako uspješan u kontekstu pretprošle godine, tako da smo se nadali ako bi ponovili prošlogodišnje rezultate da bi to u ovom trenutku bio uspjeh s obzirom na to da nam je tržište na vjerovatno najnižim granama od kraja rata do danas“, kazao je Ajdin Šahinpašić i dodao da su najtraženiji naslovi na njihovom štandu „Gradovi na papiru“ Džona Grina, djelo Harukija Murakamija „Hronika ptice navijalice“, kao i „Zadnja riječ“ Hanifa Kureišija i „Tajna džema od malina“ Karima Zaimovića, dok su od dječjeg programa najprodavanije „Moje prve riječi“ i „Kukijeva čarobna abeceda“.

Zadovoljni dosadašnjom posjetom i prodajom su i na štandu Buybooka.

„Sajam je poznato mjesto gdje ljudi mjesecima čekaju da dođu i kupe nešto jeftinije knjige u odnosu na ono što je u knjižarama. Cijene su niže od 20 do 50 posto nego u našoj knjižari. Najnoviji naslovi su spušteni za najmanje 20 posto. To je i dalje prihvatljiva cijena, a stariji naslovi su i do 50 posto sniženi“, kazao je za MONDO Damir Uzunović, direktor i urednik izdavačke kuće Buybook.

Prema njegovim riječima najtraženiji naslov na ovom štandu je „Kapital u 20. Vijeku“ Tomasa Pietija, koja je ujedno najskuplja knjiga u ponudi.

„To je najskuplje djelo koje smo objavili, a dosta je traženo. Cijena je 39 KM, dok su hrvatsko i srpsko izdanje od 60 do 70 KM“, kazao nam je direktor Buybooka.

Takođe su, prema riječima Uzunovića tražena djela, Elifa Šafaka „Majstorov šegrt“, Mišel Uelbekovo „Pokoravanje“, kao i novi roman Saše Stanišića „Uoči svetkovine“.

Na Sarajevskom Sajmu predstavili su se i brojni izdavači iz drugih bh. gradova. Takav je slučaj i s banjalučkim Fjodorom kojem je ovo treće predstavljanje na ovom sajmu.

„Klasična psihologija dosta dobro ide, filozofija, istorijska djela i savremeni domaći pisci poput Jergovića, Tomića, Dežulovića i klasična literatura Andrić i Selimović“, kazao je za MONDO Vedran Grahovac predstavnik kuće Fjodor iz Banjaluke.

Pogledajte foto - galeriju!

Iako je teška finansijska situacija mnogi građani koriste sajam kako bi nabavili neki od novijih naslova ili neko klasično djelo koje je na sniženju.

„Dolazim na skoro svaki sajam. Svake godine uzmem barem 2-3 romana i neku ozbiljniju knjigu, zavisi od ponude. Moja prijateljica isto to čini, pa kada pročitamo, napravimo razmjenu i tako do zimskog sajma. Često kupim i od uličnih prodavača i na onim malim sajmovima ispred Ekonomskog fakulteta“, rekla je za naš portal jedna starija gospođa.

Veliki broj građana samo je u prolazu kroz ovaj sajam, jer kako kažu novca uvijek nedostaje.

„Samo razgledam, pa ako vidim nešto što je baš prihvatljivo mom džepu onda kupim. Do sada nisam ništa vidio toliko interesantno“, kazao nam je student Emin.

Knjiga je za mnoge idealan poklon, a Sarajevski sajam je odlična prilika da za manje novca kupite neki dobar naslov. Upravo to iz godine u godinu čini Senada, koja kaže da su knjige najljepši pokloni.

„Dragim prijateljima uvijek poklanjam knjige tako da skoro svake godine iskoristim sajam kako bih kupila neku dobru knjigu za nekoga posebnog. Knjige, znate, ne treba upakovane poklanjati. To sam nekad negdje čula, pa ih otpakujem i s posvetom poklonim“, rekla nam je Senida i dodala da se često desi da kupi knjigu i za „svoju dušu“.

Sajam će biti otvoren do ponedjeljka 27. aprila, a pozivamo vas da iskoristite priliku i kupite neki od naslova za sebe ili nekoga ko vam mnogo znači.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop