• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjen Sergej Mihalkov

Čuveni sovjetski pisac za djecu i pjesnik Sergej Mihalkov sahranjen je uz vojne počasti na moskovskom groblju Novodevičje.

 Sahranjen Sergej Mihalkov Izvor: MONDO

Opelo, kome su prisustvovali vladini zvaničnici, prijatelji i porodica, služeno je u Hramu Hrista Spasitelja u centru Moskve.

Mihalkov je stekao popularnost tokom 30-tih godina prošlog vijeka, posebno kao autor dječje poezije o džinu Ujka Stjopi.

Na vrhuncu Drugog svjetskog rata 1943. godine tadašnji predsjednik Josif Staljin naručio je novu himnu po stihovima Sergeja Mihalkova.

Mihalkov je zajedno sa ratnim dopisnikom Ureklijanom radio na tekstu na muziku Aleksandra Aleksandrova a himna je prvi put izvedena u januaru 1944. godine.

Mihalkov je tokom 70-tih godina prošlog vijeka izmijenio dio teksta u kome se spominje ime Staljina. Nakon raspada SSSR-a himnu je nakratko zabranio tadašnji predsjednik Boris Jelcin, ali je vraćena nakon dolaska Vladimira Putina na vlast.

Nova verzija ruske nacionalne himne zvanično je usvojena 2001. godine, nakon što je Mihalkov još jednom izabran da napiše novi tekst na muziku Aleksandrova.

Sergej Mihalkov je i autor satiričnih komada i filmskih scenarija.

Mihalkov je danas najviše poznat kao otac dvojice vodećih ruskih filmskih stvaralaca – Nikite Mihalkova i dobitnika Oskara Andreja Končalovskog.

Putin je 2003. godine posjetio Mihalkova na njegov 90-ti rođendan u njegovom domu gdje mu je uručio Orden za zasluge za otadžbinu i za njegov doprinos ruskoj kulturi.

U vrijeme SSSR-a Mihalkov je primio više velikih nagrada kao i u to vrijeme veoma prestižnu Staljinovu nagradu.

Osim dva sina iza Mihalkova ostaje 10 unuka i nekoliko praunuka.

Ruski pjesnik Sergej Mihalkov, koji je napisao riječi nacionalnih himni bivšeg SSSR-a i Rusije preminuo je u četvrtak  u 96. godini.
(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop