• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Branislav Platiša

Autor mondo.rs

Glumac i voditelj kultne serije "Knjiga je da se čita" za MONDO daje preporuku tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

 Šta čitati do 18. preporučuje Branislav Platiša Izvor: Buha.rs/MONDO, Mario Milojević

Izvor: Buha.rs/MONDO, Mario Milojević

Branislav Platiša (57) poznat je pozorišnoj publici kao član ansambla "Boška Buhe", teatra u kojem je već skoro tri decenije. Rođen je u Somboru, "najlepšem i najmirisnijem gradu u Srbiji", i još sa pet godina znao da će se baviti glumom. Televizijska publika pamti ga kao voditelja serije "Knjiga je da se čita", koja je osamdesetih emitovana u okviru školskog programa i koja i dalje važi za kultnu. Platiša skromno navodi da je u toj seriji "knjiga bila glavni glumac, a on samo voditelj".

Šta najviše volite da čitate i koliko imate vremena za to?

"Moram priznati da je došlo vreme kada se u čitanje beži. Kao da treba napustiti neke 'važne' poslove i događanja da bi se pročitala neka knjiga. A onda shvatiš, kad je pročitaš, da si dobio na vremenu. Zahvaljujući seriji koju sam dugo radio, 'Knjiga je da se čita', pročitao sam zaista zavidan broj knjiga koje je trebalo pročitati pre 'odrastanja'! Ono što sam naučio je da nikako ne treba odrasti, bar što se tiče literature. I dan-danas volim da pročitam knjige koje su namenjene deci", otkriva glumac.

"Poezija je za prave ljude. Srećom još kao osnovac sam shvatio da su stihovi divno mesto za maštanje. Ništa ne može toliko da te uzdigne kao stih i da ti u malo reči kaže toliko mnogo. Neću navoditi čije pesme čitati. Čitajte sve koje vam dođu pod ruku. Sami ćete naći svoje snove".

"Nušićevu 'Autobiografiju' čini mi se da sam pročitao nebrojeno puta. Obično se knjige ne čitaju ponovo ili jako retko, ali ova knjiga ima tu moć da te 'zarobi' bez obzira na godine u kojima je čitaš", navodi Platiša.

Preporuke knjiga:

1. "Čokoladni rat", Robert Karmijer

2. "Kratke priče", Anton Pavlovič Čehov

3. "Snegovi Kilimandžara i druge priče", Ernest Hemingvej

"Knjiga neophodna da bi se videlo kako biti žrtva ponekad zavisi od nas samih. Svet Čehova je nešto što nikako ne treba preskočiti. Od njega možemo naučiti kako gledati ne samo na sebe već i na ljude koji samo okrzn u naš život. Majstor kratke priče. Ne znam da li mu se više treba diviti na daru koji je imao za pisanje ili na volji koju je pokazivao u životu".

Ne propustite ni ostale preporuke knjiga ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop