• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: Jer su Srbi narod najprviji!

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Predstavom "Potpuno skraćena istorija Srbije" u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad u subotu uveče nastavljen je Teatar fest, koji se održava po 18. put u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

 Teatar fest: Jer su Srbi narod najprviji! Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Višestruko nagrađivana komedija čiji su autori Maja Pelević i Slobodan Obradović, traje dva sata, ali ne obična nego dva urnebesna sata!

Izniman humor, koji se dotiče skoro svake legende, predrasude, istorijske devijacije "nebeskog naroda" baca rukavicu u lice tvrdim tradicionalistima i bezrazložnim busačima u grudi.  Ipak, nismo osjetili ni trun malicioznosti, već jedan zreo pristup komediji, od one vrste gdje se jednakim intenzitetom smijete i sebi i drugima. Jer, "Potpuno skraćena istorija Srbije" je kolaž viceva, mini groteski, stereotipa. 

Pominju se gotovo svi - od protagonista Kosovskog boja, preko Vuka Karadžića, Žike "Šarenice", Olje Bećković, Exita, popularnih sportskih komentatora, televizijskih voditelja, sve do aktuelnih političara i predstavnika javnosti.

Nisu ostali pošteđeni ni teoretičari zavjera, komšije (i komšinice) iz regiona, a bogami ni banjalučka publika, koja je "dobrovoljno" učestvovala u ovom nevjerovatno konciznom pozorišnom cirkusu. 

"Ovo nije politička, nego vesela predstava o istoriji Srbije, o tome odakle smo došli i šta smo postigli. Ispostavlja se da Srbije više nije zemlja seljaka, nego zemlja super heroja. Krećemo od nastanka Srbije, i stižemo do ovih dana. Ne znamo gdje idemo dalje, mi ne idemo u budućnost, ne znamo šta nas čeka tamo, već se zaustavljamo u sadašnjosti", kaže rediteljka predstave Olivera Đorđević.

Kroz ples, originalne songove, sjajne kostime i odličnu i efektnu scenografiju ispričana nam je jedna smiješna, ali gorko istinita strana srpske istorije, montipajtonovski groteskna, politički nekorektna, bolno poznata. I, da ne bude zabune, našalili su se autori i na svoj račun, i više nego dovoljno puta, i predložili da se Pozorište mladih zove Pozorište mlađih, jer za "prave" mlade glumce nema para... 

Kažu da je zreo onaj čovjek, ili onaj narod koji se najiskrenije smije sopstvenim manama. Troje ljudi koji su izašli tokom predstave možda nisu još na tom nivou, ali prepuna sala nas, koji smo ostali da aplaudiramo dok nam dlanovi ne pootpadaju smo dokaz da smo, ako ništa drugo, onda bar željni smijeha. 

I zato - bravo Novosađani!

U predstavi igraju: Ratko Radivojević, Saša Latinović, Ivan Đurić, Ervin Hayimurtezić, Slobodan Ninković, Saša Stojković, Marija Mitrović i Kristina Savkov.

Scenografkinja je Diana Radosavljević Milović, kostimografkinja je Milica Grbić Komazec, koreografkinja je Andreja Kulešević, a kompozitorka je Irena Popović.

Podrška kompanije m:tel najvećem pozorišnom festivalu u RS nije izostala ni ove godine.

U nastavku festivala na programu je predstava "Kauboji" Narodnog pozorišta iz Kikinde, koja je na programu u nedjelju, 24. maja u 20 časova.

U okviru pratećeg programa u nedjelju u podne na sceni "Petar Kočić" biće prikazan film Džordža Kjukora "Moja lijepa gospođice", koji je snimljen prema dramskom tekstu "Pigmalion" Džordža Bernanda Šoa.

Dan kasnije, u ponedjeljak u 20 časova očekuje nas proglašenje pobjednika i koncert "Džez poezi kabare", nakon čega će Teatar fest biti svečano zatvoren.

-
Izvor: YouTube

Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop