• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kafana, kiša, groblje... i onda, čudo!

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Banjalučki Teatar fest večeras je ugostio predstavu "Čudo u Šarganu", rađenu po kultnom komadu Ljubomira Simovića, a u režiji Egona Savina i izvedbi glumaca beogradskog Narodnog pozorišta.

 Kafana, kiša, groblje... i onda, čudo! Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Radnja drame se događa u kafani "Šargan" i obližnjem groblju, a svo vrijeme pada kiša. U ovoj kafani na periferiji grada borave i svraćaju kelnerice, kurve, političari, prosjaci, skitnice, bivši robijaši, sve u svemu -  ljudi sa margine i polusvijet zatečen između sela i grada.

Paralelni tok je priča o dvojici ratnika iz Prvog svjetskog rata koji su odavno mrtvi, a ipak i dalje tragaju za pravdom. Lik koji sve to povezuje je prosjak koji ima natprirodne sposobnosti da na sebe prima rane i bolove drugih ljudi.

Radnja predstave Egona Savina prebačena je u devedesete godine prošlog vijeka. Kroz šargansku kišu i grmljavinu probijaju se s vremena na vrijeme zvuci klavira, koji se uglavnom pojavljuju u momentima kada junaci drame počnu da "sanjaju na javi".

Predstava traje skoro dva sata, a njen ritam je prilično razvučen, dijalozi su spori i tihi, sa dosta praznog hoda... Atmosfera na sceni je previše teatarska, a premalo kafanska, fali pijanačke galame, upadica, lucidnosti i ludila.

Kada pročitate dramu "Čudo u Šarganu" osjećaj je neuporedivo življi i bogatiji nego kada odgledate ovu izvedbu...

A, čitanje Simovićevog "Čuda u Šarganu" u svom sirovom, integralnom obliku zaista je nezaboravno iskustvo i istinsko čudo!  

Istovremeno urnebesna i tragična, realistična i nevjerovatna, ova drama na neponovljiv način oslikava likove koji žučno i burno komuniciraju jedni sa drugima, a da najčešće niko nikog ne sluša - svi su obuzeti sobom i svojim problemima, i svi pri tom maštare o nekom boljem životu.

Te njihove maštarije su prizemne i jednostavne, a ipak potpuno nedokučive (“da mi je da nakupujem subotom novina, sa sve do ponedeljka ne otključavam…”). Provincijalka sanja o porodičnom životu u gradu, građanin ideališe život na selu, vojnik sanja o ženama i hrani, robijaš o šetnji na slobodi. Svi oni čekaju neko “čudo”, a kada ga na kraju i nađu, ono im donose još veću nesreću.

Ovaj komad prava je poslastica za sve ljubitelje kafanske metafizike i “balkanskog mentaliteta”, satkanog od nestalnosti, kulta smrti, opterećenosti prošlošću, sujevjerja, nadrealizma, žilavosti i humora... Pročitajte "Čudo u Šarganu", nećete se pokajati!

Za kraj, evo i nekih od sjajnih replika kojima obiluje Simovićev komad:

"Ne znam šta je sa ovim narodom - svi se deru kao čuvari u logoru!"

"Sise, bre, drži ko’ da su odlikovanja!"

Cmilja: "Da znaš maco, da si mi bio drugi."
Anđelko: "Ajde, ne pričaj. Vama je svaki posle prvoga drugi."

"Ništa opasnije nego kad pametan izigrava budalu."

"Lakše je biti pametan nego pošten."

"Svecu zapali jednu sveću, a đavolu dve."

"Ne ulazi se u kafanu kao govedo!"

Banjalučki "Teatar fest", koji je i ove godine velikodušno podržan od strane kompanije m:tel, nastavlja se u subotu sa predstavom "Potpuno skraćena istorija Srbije" Pozorišta mladih Novi Sad, koja je na programu od 20 časova.

Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop