• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da Vinčijev "Atlantski kodeks" na izložbi

"Atlantski kodeks" Leonarda da Vinčija, rukopis koji ima 1.119 stranica, biće prvi put javno izložen u cjelini u Milanu.

 Da Vinčijev "Atlantski kodeks" na izložbi Izvor: MONDO

"Atlantski kodeks" čine Leonardovi crteži i zabilješke iz biblioteke Ambrozijane, podijeljeni u 12 tomova. Na listovima velikog formata (60,3 sa 44 cm) Leonardo se pojavljuje kao naučnik, filozof, umjetnik i vizionar.

Riječ je o crtežima raznih pronalazaka, oružja i utvrđenja, hidrauličnih sprava, mašina za letenje, plovila, arhitektonskih projekata, nastalih u periodu od 1478. do 1515. godine.

Kompletan rukopis biće izložen postepeno, na 24 izložbe u roku od šest godina.

Prva izložba, koju čini 45 crteža, pod nazivom "Tvrđave, utvrđenja i topovi", otvara se u četvrtak, 10. septembra u biblioteci Ambrozijana, u kojoj se Kodeks čuva od 1637. godine i crkvi Santa Maria dele gracije, u kojoj se nalazi Leonardova "Tajna večera".

Svaki crtež biće izložen unutar vitrine od dvostrukog sloja pleksiglasa koja obezbjeđuje konstantnu temperaturu i vlažnost.

Svaka od izložbi trajaće tri mjeseca i baviće se različitim temama, uključujući arhitekturu i studije svjetlosti i sjenke.

"Kodeks" je posljednji put bio izložen 1998. u biblioteci Ambrozijana, ali je u postavci tada bilo samo 12 stranica, po jedna iz svakog toma.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop