• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umro francuski fotograf Vili Roni

Vili Roni, francuski fotograf čuven po svojim crno-bijelim fotografijama na kojima je prikazao obične ljude , umro je u 99. godini.

 Umro francuski fotograf Vili Roni Izvor: MONDO

Roni je rođen 1910. godine u Parizu. Bio je član takozvane Grupe petnaestorice, među kojima je bio i fotograf Robert Doizne, koji je branio fotografiju kao istinski oblik umjetnosti.

Veliki broj fotografija Vilija Ronija na kojima je prikazana radnička klasa Pariza postale su klasika, kao što je fotografija dječaka koji trči sa bagetom ispod ruke. Pogledajte galeriju.

Među drugim čuvenim djelima je i fotografija njegove gole supruge kako se umiva sagnuta nad umivaonikom pored otvorenog prozora koja se zove "Provansalska golotinja".

"Ovaj predstavnik humanističke škole, angažovani umjetnik, koji je 1983. godine svoje radove poklonio Francuskoj, uradio je mnogo više. On je za sve nas zabilježio poeziju svakodnevnog života i sačuvao je od zaborava. Ovaj fantastični narator dao nam je poklon koji će trajati zauvijek", rekao je francuski ministar kulture Frederik Miteran.

Retrospektiva Ronijevih slika održana je ljetos na festivalu u gradu Arlu.

Prema riječima kustosa muzeja Marte Žile Roni je istraživao život siromašnih fotografišući radnike, štrajkove i strastvene sindikalne harange u fabrikama "Citroen" i "Reno" 1936. i 1950. godine, rudnike Sent Etjen 1948. i ulice Pariza 1950. godine.

U saopštenju iz kabineta francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija navodi se da je Roni "zabilježio poslijeratne društvene aspiracije kao pjesnik jednostavnog i radosnog života".

"Sa odlaskom Vili Ronija još više se odmičemo od 20. vijeka, ali mi imamo jedinstven istorijat tog vremena zahvaljujući njegovoj humanističkoj znatiželji i njegovom nadahnutom pogledu", navodi se u saopštenju. (Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop