• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor uskoro dobija novi mural

Autor SRNA

Prijedlog murala "Garden" (Vrt), autora Raula Oprea, pobjednik je Trećeg međunarodnog konkursa za dodjelu nagrade "Paola de Manjinkor" za najbolji mural u Prijedoru, odlučio je Žiri.

  Opre, koji radi u Berlinu, ilustrator je, muralista i učesnik mnogih međunarodnih projekata i strit-art festivala u Njemačkoj, Mađarskoj, Izraelu, Tajlandu, Kanadi.

Žiri je pobjednički mural izabrao u konkurenciji od 13 prijedloga koji su se našli u užem izboru.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Prijedora Boris Eremić potvrdio je da je na konkurs koji je otvoren početkom marta pristiglo osamdesetak radova.

"Odzivom autora, strit-crtača, zadovoljan sam, ali ne i mladih autora, pogotovo iz Republike Srpske jer je ovo jedinstvena nagrada ovakve vrste na širem prostoru, a i odlična prilika da se afirmišu mladi autori time što bi njihov mural bio u glavnoj gradskoj ulici", istakao je Eremić.

Pobjedniku će pripasti plaketa i novčana nagrada od 3.000 KM, a pobjednički mural biće naslikan na zidu kuće koji se nalazi na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru, a oslikavanje će početi krajem avgusta.

Grad Prijedor više od deceniju i po sarađuje sa italijanskim gradom Trento iz pokrajine Trentino. Ova saradnja nastavljena je i na projektu "Prijedor - grad murala" koji od 2013. godine realizuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedora.

Paola de Manjinkor, u čiju se čast dodjeljuje ova nagrada, slikarka je iz Lavisa u Trentinu koja je 1998. godine, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na Elektrotehničkoj školi.

U centru Prijedora već se nalaze dva murala "Šeširdžija", autora Nataše Konjević i "Transformacija" mađarskog strit-art umjetnika Atile Vidama.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop