• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoreni 37. Književni susreti na Kozari

Pjesničkom večeri ''Pjesnici pjesniku, majci i Kozari'' u prijedorskom Pozorištu su otvoreni 37. ''Književni susreti na Kozari''.

 Otvoreni 37. Književni susreti na Kozari Izvor: MONDO

Učesnike je u ime pokrovitelja, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS), pozdravila pomoćnik resornog ministra Irena Soldat-Vujanović koja je naglasila da su ovi susreti jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srpskoj.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da o renomeu "Književnih susreta na Kozari" najbolje govore imena laureta, kao što su Branko Ćopić, Vasko Popa, Danilo Kiš i drugi velikani jugoslovenske i srpske pisane riječi, kao i Miroslava Maksimovića, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade ''Skender Kulenović''.

Predsjednik žirija 37. ''Književnih susreta na Kozari'' Jovan Delić naglasio je u obrazloženju odluke žirija da Maksimović u svojoj pjesničkoj knjizi ''77 soneta o životnim radostima i teškoćama'' nastavlja da razvija svoj mit o svakodnevnici.

''To je knjiga koju on dopisuje cijelog života, kao jedinstven pjesnički koncept usmjeren na sonetnu formu i na čudo života'', naglasio je Delić, navodeći da je ''Maksimović majstor da uplete meditativno, emotivno i humorno i da jednu staru pjesničku formu učini svježom i modernom''.

Povelju ''Skender Kulenović'' laureatu je uručio načelnik opštine Marko Pavić.

Maksimović je, zahvaljujući na priznanju, rekao da osim njegove lične zahvalnosti, "svi zajedno treba da zahvalimo Prijedoru i opštinama saorganizatorima ove manifestacije, što i na ovaj način neguju i afirmišu prisustvo dela Skendera Kulenovića u srpskoj književnosti''.

Na pjesničkoj večeri pod nazivom "Pjesnici pjesniku, majci i Kozari" stihove su govorili Dobrica Erić, Miro Vuksanović, Zoran Kostić, Boro Kapetanović, Milenko Jevđević, Mirjana Bulatović, Vladimir Jagličić, Rajko Lukač i Mile Mutić.

Centralna manifestacija ''Pjesničko podne'' biće održana sutra na Mrakovici a osim nastupa književnika učesnika programa, laureatu Maksimoviću tom prilikom biće uručena i statueta ''Rudara'' i novčana nagrada sponzora manifestacije, rudnika ''Arselor Mital Prijedor''.

Programom manifestacije predviđeno je da veče laureata u Pozorištu počne sutra u 20.00 časova, a, prethodno, u 19.00 časova u Muzeju Kozare biće otvorena izložba radova nastalih na Petom sazivu likovne kolonije ''Sreten Stojanović'', održane u avgustu na Mrakovici.

''Književne susrete na Kozari'' u nedjelju, 27. septembra, u 11.00 časova zatvoriće laureat, a dio programa u kome će nastupiti i pjesnici tzv.''zavičajnog kruga'' biće održan u Gradskoj čitaonici.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop