• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kulturna saradnja Srbije i Republike Srpske

Ministar kulture Srbije i ministar prosvjete i kulture RS potpisali su u srijedu u Banjaluci izjavu o namjerama o saradnji dva ministarstva.

 Kulturna saradnja Srbije i Republike Srpske Izvor: MONDO

Riječ je o temeljnom dokumentu koji će biti podloga za aneks sporazuma o saradnji dva ministarstva.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić je rekao da će sporazum o kulturnoj saradnji Srbije i RS definisati intenzivnu saradnja institucija, grupa i pojedinaca u oblasti kulturnog stvaralaštva i kulturnog naslijeđa.

Prema njegovim riječima, inicirano je osnivanje zajedničkog fonda iz sredstava obje vlade koji bi trebalo da posluži za podsticanje projekata za jačanje kulturnog stvaralaštva.

Bradić je istakao da će mjerila i strategije biti definisani u narednih mjesec dana, dok bi aneks sporazuma o kulturnoj saradnji trebalo da bude potpisan tokom ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu.

Najavljujući međunarodnu konferenciju o kulturnom naslijedju, on je istakao i važnost saradnje na planu kreativne industrije, koja između RS i Srbije postoji u domenu filma.

Bradić je najavio da će Srbija i RS u narednom periodu zajednički finansirati projekte filmskih stvaralaca i umjetnika iz Srbije i RS.

"U tom smislu, važan je film 'Neprijatelj' režisera Dejana Zečevića, čije snimanje počinje za nekoliko dana", naveo je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture Srbije će za ovaj film izdvojiti 19 miliona dinara, dok je Ministarstvo prosvete i kulture RS već podržalo film sa 100.000 konvertibilnih maraka (KM).

Ministar kulture Srbije naveo je da su na sličan način ranije realizovani filmovi "Turneja" i "Sveti Georgije ubiva aždahu".

Ministar prosvete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da predstoji još mnogo zajedničkih projekata i zajedničkih nastupa prema Evropi i svijetu, što je, kako je naveo, izvanredna okolnost za RS i za Srbiju.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop