• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Knjiški moljci, dođite na sajam! (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

Jubilarni, dvadeseti po redu Sajam knjige u Banjaluci otvoren je u utorak u Sportskoj dvorani Borik, a ekipa MONDO portala raspitala se za popuste, novitete i izabrala nekoliko knjiga za vas.

 Otvoren Sajam knjige u Banjaluci Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Zatekli smo pune štandove, ali skoro prazne prolaze. Iako je formalno drugi dan sajma, izdavači kažu da je to uobičajeno, te da najveći broj kupaca očekuju uveče, kao i za vikend.

“Na Banjalučkom sajmu knjige učestvujemo već pet ili šest godina, i prilično smo zadovoljni posjetom i prodajom, s obzirom da je tek drugi dan. Večeras očekujemo još više ljubitelja pisane riječi, i pozivam sve ljude koji su u Banjaluci da nas posjete i odaberu nešto za sebe”, kazao nam je Vladan Stupar, koga smo zatekli na štandu knjižare i antikvarnice “Nostalgija” iz Prijedora.

Vladan Stupar, knjižara i antikvarnica "Nostalgija" iz Prijedora
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Na njihovim štandovima naći ćete bogat izbor beletristike, koja se, kaže Vladan, najbolje prodaje.

“Posebno smo ponosni na kvalitet knjiga iz naše ponude, jer je riječ o antikvarnim kolekcijama, kao i na klasike i djela nobelovaca koje nudimo, a veliko interesovanje vlada i za istorijska djela”, dodaje naš sagovornik.

Sve knjige su jeftinije za najmanje 20 odsto u odnosu na redovne cijene. Mi smo pazarili luksuzno izdanje djela “Svet leda i vatre” Džordža R. Martina za 35 KM.

Gužva je vladala i na štandu sarajevske Izdavačke kuće “BuyBook”, redovnog gosta našeg sajma.

“Danas se još zahuktavamo, ljudi pristižu i za sada je interesovanje solidno. Čitaocima bih, od novih izdanja preporučio “Kapital u 21. vijeku” Tomasa Piketija, koju na sajmu možete nabaviti za 40 KM, a imače košta 50”, kazao nam je Milan Kondić, ispred izdavačke kuće “BuyBook”.

Milan Kondić, BuyBook, Sarajevo
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Istakao je i da su knjige na njihovom štandu snižene i do 50 odsto, a nas su posebno zainteresovali “Zapisi iz Indije” Čedomira Štrpca.

Bogata ponuda privukla nas je na štand banjalučke knjižare “Fjodor”, koja na sajmu učestvuje drugu godinu.

“U odnosu na prvi i drugi dan prošle godine, čini mi se da ima manje ljudi, mada to nije mjerilo, jer gužvu očekujemo tek za vikend”, kazao nam je Vedran Grahovac.

Vedran nam je svesrdno preporučio novu knjigu Ante Tomića “Veličanstveni Poskokovi”, nastavak kultne knjige “Čudo u poskokovoj dragi”, ali i djela Jergovića i Dežulovića, koja takođe možete naći na ovom štandu.

“Veličanstvene poskokove” tokom trajanja sajma možete pazariti za 15 KM, što je upola manje od standardne cijene.

Vedran Grahovac, knjižara "Fjodor", Banjaluka
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Mi smo se ipak odlučili za “Novi život” Orhana Pamuka, nešto starije, ali, kako nam je rekao Vedran, izuzetno djelo ovog uvaženog turskog pisca.

“Većina knjiga kod nas košta između 10 i 15 KM, što je do 50 odsto niže nego inače”, naglasio je Vedran.

U “lovu na knjige” među tezgama zatekli smo i kolegu Acu Trifunovića, urednika portala Buka, koji i nije bio pretjerano oduševljen sajmom.

“Nijednog stranog izdavača nema, ovo je u stvari lokalni sajam koji ne izlazi iz tih okvira i iskreno, nekako sam razočaran. Mislim da je prvih godina nakon rata bilo mnogo bolje, bilo je više izdavača i raznovrsnije ponude. Većinu knjiga koje sam ovdje vidio mogu da se kupe i u knjižarama i na uličnim štandovima. Nisam došao očekujući neka ekskluzivna ili jako nova izdanja, ali nisam ni pronašao ništa da me je očaralo”, kaže Aleksandar.

Ipak, pazario je “Islednika” Dragana Velikića na “Laguninom” štandu, jer je, kaže, dobio dobre preporuke za nju.

“Jedino što je zaista dobro su popusti i sjajno je što na tri ili više kupljenih knjiga dobijete 20 ili 30 odsto popusta”, dodao je.

Na štandu “Sezam Booka” iz Zrenjanina zatekli smo mladu književnicu Žaklinu Mitić iz Beograda, koja je doputovala da posjetiocima sajma predstavi svoju prvu knjigu “Između želje i razuma”.

Žaklina Mitić
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

“Prvi put sam u Banjaluci i tu sam da predstavim ljudima moju prvu knjigu. Riječ je o ljubavnom romanu”, kazala nam je Žaklina. Njena knjiga košta devet KM.

Iako ponuda, iskreno, nije pretjerano velika, mi vas ipak pozivamo da posjetite sajam. Sigurni smo da će te pronaći bar jedno ili dva djela koja će obogatiti i vaš duh i vašu biblioteku. Ulaznica košta samo jednu marku, a sajam je otvoren do 21. septembra.

Pogledajte našu galeriju, možda u njoj pronađete razlog da se zaputite u "Borik".

Pronađite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop