• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Komemoracija” mostarskom pozorištu

Nakon 60 godina rada i 12.000 izvedenih predstava, Narodno pozorište Mostar u utorak je prestalo s radom.

 “Komemoracija” mostarskom pozorištu Izvor: MONDO

Prije tri dana zgrada ove ustanove zaogrnuta je crnim zastorima, a u utorak je ansambl Narodnog pozorišta simbolično zaključao vrata zgrade, označivši tako prekid rada izazvan nedostatkom novca.

Prije zaključavanja zgrade, građani Mostara i kulturnjaci iz cijele BiH dupkom su napunili dvoranu Narodnog pozorišta pruživši tako svoju podršku pozorištu i glumcima, prenijeli su hrvatski mediji.

Udar na ovu kulturnu ustanovu, direktor Narodnog pozorišta Mostar Šerif Aljić nazvao je necivilizovanim činom, naglasivši da je ovo samo privremeni prekid rada.

“To je podmukli udar na civilizaciju, na civilizovane građane i omladinu, koja nikada nije izlazeći iz pozorišta imala sukob s policijom ili izazivala masovne tučnjave kao što se događa s navijačkim sportskim skupinama”, kazao je Aljić.

Može se reći da je od prestanka rata Mostar u konstantnoj krizi, a pogotovo su na udaru kulturne ustanove.

Grad je već nekoliko godina bez kina, Hrvatsko narodno kazalište Mostar takođe je u velikim financijskim problemima, a radnici Gradske biblioteke u opštem su štrajku.

Sarajevski režiser Sulejman Kupusović, prozvao je vlastodršce koji su, rekao je , zaslijepljeni svojim ideologijama, dopustili da se zatvori još jedna institucija koja grad čini gradom.

Mostar su, dodao je, gurnuli u mrak.

Podršku Narodnom pozorištu Mostar, među ostalim, pružili su i predstavnici Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, te putem pisma podrške brojne druge kulturne i obrazovne institucije iz BiH i susjednih zemalja.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop