• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nobel" za književnost Herti Miler

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je njemačkoj književnici rumunskog porijekla Herti Miler.

 "Nobel" za književnost Herti Miler Izvor: MONDO

Ovo je u petak saopštio Nobelov komitet Švedske kraljevske akademije.

Milerovoj je prestižno priznanje, koje podrazumijeva 10 miliona švedskih kruna (1,4 miliona dolara), dodijeljeno za djela u kojima opisuje život u Rumuniji za vrijeme Čaušeskuovog režima.

Herta Miler rođena je u Rumuniji 1953. godine, gdje je radila kao učiteljica do 1987. godine, kada je emigrirala iz zemlje. Na to je bila primorana, jer je ostala bez posla i bila izložena stalnim prijetnjama zbog odbijanja saradnje sa Čaušeskuovom tajnom policijom Sekuritateom.

Sada živi u Berlinu, gdje je dobila brojne književne nagrade, među kojima su najprestižnije njemačko priznanje Hajnrih fon Klajst, nagrada Franc Kafka i Impak nagrada koja joj je za roman "Zemlja zelenih šljiva" donijela 100.000 evra.

Autorka je rekla da je ovaj roman napisala u znak sjećanja na svoje rumunske prijatelje koji su pobijeni za vrijeme Čaušeskuovog režima, navodi britanski list "Gardijan".

Mada je Rumuniju napustila prije više od 20 godina, ona se u svojim romanima i pjesmama stalno vraća temama represije, izgnanstva i diktature.

O tim temama piše u romanima "Sastanak", "Lisica je još tada bila lovac" i najnovijem "Sve što imam nosim sa sobom", koji je objavljen u avgustu ove godine i govori o 17-godišnjem mladiću deportovanom u Ukrajinu na prinudni rad.

"Život pod diktatorskim režimom u Rumuniji za mene predstavlja najintenzivnije iskustvo koje ne mogu da zaboravim, iako danas živim u Njemačkoj koja je stotinama kilometara daleko. Kada sam odlazila iz Rumunije ponijela sam prošlost sa sobom", kazala je Milerova, prenio je "Gardijan".

Herta Miler je 106. dobitnik Nobelove nagrade za književost i 12. žena koja je ikada dobila ovo priznanje koje se dodjeljuje od 1901. godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop