• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvostruka počast Edgaru Alanu Pou

Grad Baltimor odaje dužno poštovanje Edgaru Alanu Pou (Poe), “samo” 160 godina poslije njegove smrti.

 Dvostruka počast Edgaru Alanu Pou Izvor: MONDO

Gradska uprava Baltimora to pokušava uraditi na način da mu organizuje pristojnu sahranu i to ne jednu nego dvije, objavio je Bi-Bi-Si njuz (BBC News).

U okviru obilježavanja godišnjice smrti i 200. godišnjice rođenja, Baltimor u kojem je umro, odlučio se da oda posebnu počast jednom od najvećih američkih književnika.

Za "reprizu" sahrane spremljena je replika Poovog tijela, a pošto se očekuje veliki broj njegovih poštovalaca, planirano je da se služba ponovi, poslije cjelonoćnog bdijenja na groblju u tom lučkom gradu.

Na Poovoj sahrani 1849. nije bilo nikoga u pratnji, a to je sudbina koja je zadesila veliki broj velikih i neshvaćenih umjetnika.

Edgar Alan Po koji je izmislio detektivsku priču i stvorio horror žanr danas je priznat kao jedan od najuticajnijih američkih pisaca. Umro je, međutim, kao siromašan umobolnik, sa 40 godina.

Nagrobni kamen na njegovom grobu bio je uništen, a vijest o njegovoj smrti napisao je jedan njegov neprijatelj koji je tim tekstom nanio višedecenijsku štetu njegovom ugledu.

Po, ipak ima i poklonike: decenijama jedan misteriozni poštovalac na njegov rođendan odlazi noću na groblje i na pjesnikov grob ostavlja tri ruže i dopola punu flašu konjaka.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop