• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filmski festival "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu

Autor SRNA

Međunarodni filmski festival "Prvi kadar - devet života", koji će biti održan od 6. do 12. novembra u Istočnom Sarajevu, ponudiće filmskoj publici i kritici 75 najboljih filmova iz 27 zemalja svijeta.

 "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu Izvor: mondo.rs/arhiva
Izvor: mondo.rs/arhiva

  Festival će imati devet takmičarskih selekcija, a ponudiće i radionicu animiranog filma, DokMasterKlas, izložbu dokumentarne umjetničke fotografije, kao i edukativne i specijalne projekcije i bogat prateći program.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić - Štifanić rekla je Srni da moto ovogodišnjeg festivala na simboličan način označava devet uspješnih filmskih festivala koji su u najteža vremena za kulturu i umjetnost uspjeli da prežive i prebrode sve finansijske probleme i budu održani na zadovoljstvo publike Istočnog Sarajeva i umjetnika koji su svojim filmova i učešćem pomogli u ostvarenju vodeće misije festivala - školovanju mlade filmske publike i promociji i afirmaciji domaćeg i svjetskog filmskog stvaralaštva.

Ona je najavila da će početak Festivala biti u znaku dokumentarne fotografije Rajka Paštara koji će se predstaviti izložbom "Trenutak stvarnosti", čija je tema "Veličanstvenost životnog trenutka" ovom fotografu pružila velike mogućnosti da posmatračima približi trenutak stvarnosti uhvaćen kroz njegov umjetnički objektiv.

"U saradnji sa Studiom crtanog filma SCF 98 iz Niša, Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Novosarajevskom, opštinom Istočno Novo Sarajevo i Nadbiskupskim centrom Sarajevo, u okviru Festivala biće realizovana radionica animiranog filma 'Duša čovjeka' za učenike osnovnih i srednjih škola Istočnog Sarajeva i Nadbiskupskog centra i djecu sa posebnim potrebama u Udruženju 'Vratite nam osmijeh' Istočno Sarajevo", precizirala je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, polaznici radionice će imati priliku da upoznaju istoriju animiranog filma, animatorske tehnike i proces izrade animiranog filma putem teorijskih predavanja i praktičnog rada.

"Kao rezultat radionice i zajedničkog rada polaznika nastaće animirani film u trajanju do 12 minuta", navela je selektor Festivala.

Štifanićeva dodaje da će u okviru edukativnog programa Festivala biti održan DokMasterKlas, zamišljen kao interaktivno predavanje.

Polaznici DokMasterKlasa imaće priliku da na predavanjima saznaju više o kreativnom dokumentarnom filmu, umjetničkoj slobodi, kreativnom doživljavanju stvarnosti i specifičnom uglu gledanja i promatranja filmske umjetnosti od eminentnog profesora i dokumentariste Dragana Elčića.

"S ciljem edukacije mlade filmske publike, značajnu ulogu ima selekcija takmičarskog i pratećeg programa festivala i izbor tema, kako u dokumentarnom, tako i u igranom domenu, čime se filmska umjetnost na specifičan način približava publici, pružajući jedinstvenu mogućnost za otkrivanje novih vizura. U okviru edukativnog segmenta festivala biće organizovana specijalna projekcija edukativnih filmova `Filmski čas sa velikanima`, u okviru koje će biti premijerno prikazan dokumentarni film `Crnjanski` reditelja Danila Bećkovića", kaže Štifanićeva.

U okviru najnovijeg filmskog programa festivala, koji je posvećen dobitnicima priznanja "Filmska klapa" za doprinos razvoju festivala i filmske umjetnosti u BiH publici će se kroz svoje stvaralaštvo predstaviti prošlogodišnji dobitnik nagrade reditelj Milovan Pandurević, direktor Kinoteke Republike Srpske.

Osim takmičarskog programa festivala, biće organizovane i specijalne projekcije, projekcije animiranih filmova "Asifa" iz Brazil, dječiji program KIDS festa, promocija Festivala Balkan Nju Film Fest i SNOWE festivala iz Švedske.

Selektor "Prvog kadra" je od oko 5.000 prijavljenih filmova, što dokazuje da je ovaj festival prepoznat među umjetnicima cijeloga svijeta kao značajna i prestižna filmska manifestacija, nakon 10 mjeseci napornog rada na pregledu i selekciji filmova za takmičarski program, odabrala 75 filmova koji se takmiče u devet selekcija.

"To dokazuje da se festival iz godine u godinu širi, obogaćuje sadržaj i program i sigurno korača ka svom jubileju", zaključila je Štifanićeva.

Generalni pokrovitelj Devetog međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar - devet života" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu jednistvenu manifestaciju sufinansira opština Istočna Ilidža. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop