• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berlinska "Snježana" najbolja

Najboljom predstavu u cjelini na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu proglašena "Snježana" Lutkarskog pozorišta "Tamo daleko" iz Berlina.

 Berlinska "Snježana" najbolja Izvor: MONDO

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Slavču Malenovu za predstavu "Mala vila" Gradskog kazališta lutaka iz Splita.

Za najbolju scenografiju nagrađeni su Stefen Suz i Katrin Mišel, koji su radili na predstavi "Snježana".

Na festivalu je dodijeljeno i šest ravnopravnih glumačkih nagrada, među kojima Nedžadu Maksumiću (Pozorište lutaka Mostar) i Martinu Karlu (Lutkarsko pozorište "Tamo daleko" Berlin). Nagrađena su i tri glumca iz Lutkarskog pozorišta "Guliver" iz Varšave, Elžbijeta Pejko, Tomaš Kovol i Katarzina Brzozovska. Dodijeljena je i kolektivna glumačka nagrada za predstavu "Ružno pače" Mini teatru iz Ljubljane.

Lutkarsko pozorište "Guliver" iz Varšave ispričalo je priču o Crvenkapi na jedan nov način. Operetu rađenu prema poznatoj bajci režirao je Pjotr Tomašuk, dok je scenografiju radila Eva Faraškova. Barokni kostim i novi šarm stare priče svidjeli su se banjolučkoj publici. Na posebne simpatije kod publike naišli su Elžbijeta Pejko u ulozi bake i Tomaš Kovol u ulozi vuka.

Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju osvojila je predstava "Šta crveno radi četvrtkom", u izvođenju "Talijine družine" iz Berlina. Ansambl predstave "Crvenkapa" dobio je specijalnu nagradu za vrhunsko vokalno izvođenje.

Dječije pozorište RS, koje nije nastupalo u takmičarskom programu, dobilo je specijalnu nagradu za dobru organizaciju i atmosferu na festivalu.

O nagradama je odlučivao tročlani žiri, koji su činili Bonjo Lungov, Slobodan Marković i Nenad Bojić.

Na 8. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu učestvovali su teatri iz Njemačke, Izraela, Slovenije, Rusije, BiH, Kanade, Srbije, Poljske i Hrvatske.

(agencije/ MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop