• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Limeni doboš - pola vijeka poslije

Ginter Gras, 50 godina poslije objavljivanja "Limenog doboša", i dalje je iznenađen velikim uspjehom svoje priče o Drugom svjetskom ratu.

 Limeni doboš - pola vijeka poslije  Izvor: MONDO

Njegova priča ispričana je iz ugla zaostalog dječaka.

Gras, koji je u petak napunio 82 godine, u intervjuu agenciji AP u biblioteci svog izdavača Štajdla na Univerzitetu u Getingenu, poslije pitanja koji je razlog svjetskog uspjeha njegove knjige na trenutak se zamislio i rekao: "Vjerovatno zato što je to dobra knjiga".

"Limeni doboš" je preveden na oko 40 različitih jezika, a doprinio je da Gras 1999. godine dobije Nobelovu nagradu za književnost.

Jubilej "Limenog doboša" obilježen je objavljivanjem desetak novih prevoda koji su predstavljeni na Sajmu knjiga u Frankfurtu, otvorenom do nedjelje.

Gras, koji je već bio proslavljen pisac kada je dobio Nobelovu nagradu, rekao je mu je od svih nagrada najviše značilo priznanje njemačke poslijeratne literarne organizacije "Grupa 47" 1958. godine, godinu prije objavljivanja "Limenog doboša".

On kaže da je i dalje iznenađen naglim uspjehom "Limenog doboša".

Gras smatra da iako knjiga obrađuje jedan od najmučnijih perioda u njemačkoj istoriji - uspon nacizma i Drugi svjetski rat, to čini kroz sitnice iz života običnih ljudi i napisana je na na način blizak čitaocu.

Gras je kasnije objavio desetak knjiga, među kojima je i biografija "Ljušteći luk" iz 2006. godine u kojoj prvi put opisuje svoju kratku službu u Š jedinicama, otkriće koje je izazvalo raspravu u Njemačkoji i inostranstvu, s obzirom da je Gras dugo važio za istaknutog antinacistu.

Na jesen sljedeće godine Gras planira da objavi novu knjigu proze, ali je odbio da kaže nešto više o tome, osim "da se još radi".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop