• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Beogradu otkriven spomenik Puškinu

U Beogradu je otkriven spomenik slavnom ruskom pjesniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu.

 U Beogradu otkriven spomenik Puškinu Izvor: MONDO

Bronzanu skulpturu, djelo ruskog vajara Kuznjecova Muromskog i poklon Saveza ruskih pisaca, visoku dva metra, u parku "Ćirila i Metodija", nedaleko od spomenika Vuku Karadžiću, otkrili su ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin i zamjenik gradonačelnika Milan Krkobabić.

"Rusija je opredijeljena da unaprijedi odnose sa Srbijom u oblasti politike, ekonomije, međunarodnih i humanitarnih odnosa", rekao je Konuzin.

On je rekao da je spomenik Puškinu postavljen u blizini spomenika Ćirilu i Metodiju, koji su stvorili slovensku azbuku, i Vuku Karadžiću, tvorcu svremenog srpskog jezika.

"Ta tri spomenika simbol su naše zajedničke istorije i kulture", naglasio je Konuzin i dodao da je otkrivanje Puškinovog spomenika poziv za razvijanje kontakata između Srbije i Rusije u oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

On je naveo da sutrašnja posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva "ne treba da bude vezana samo za obilježavanje najznačejnijeg događaja u zajedničkoj istoriji - 65. godišnjice oslobođenja Beograda", već i za unapređenje ekonomskih odnosa dvije zemlje.

"Predsjednik Medvedev će u utorak sa građanima Srbije obilježiti taj događaj i odati poštu srpskim, ruskim i jugoslovenskim vojnicima koji su dali živote oslobađajući prijestonicu Srbije", naglasio je Konuzin.

Zamjenik gradonačelnika Krkobabić zahvalio je u ime građana Srbije Udruženju ruskih pisaca, koji su pokrenuli inicijativu za postavljanje spomenika, i Rusiji.

Odluku o podizanju spomen-obilježja Aleksandru Sergejeviču Puškinu donijeli su odbornici Skupštine grada Beograda 17. septembra.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop