• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pohvala Dositeju" u Banjaluci

U Banjaluci će u četvrtak i petak biti održana manifestacija posvećena Dositeju Obradoviću.

 "Pohvala Dositeju" u Banjaluci Izvor: MONDO

Zadužbina "Dositej Obradović" u Beogradu organizovaće u četvrtak i petak u Banjaluci manifestaciju pod nazivom "Pohvala Dositeju", posvećenu velikom srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Predsjednik Upravnog odbora Zadužbine Radomir Putnik najavio je da će u Narodnoj univerzetetskoj biblioteci Republike Srpske (RS) biti predstavljeno šest tomova Dositejevih Sabranih djela, koje su priredili Dušan Ivanić, Miodrag Maticki i Mirjana D. Stefanović.

Biće predstavljena i izložba "200 godina visokog školstva u Srbiji", a u Banatskom dvoru biće održana Svečana akademija, na kojoj će se obratiti predsjednik RS Rajko Kuzmanović i predsjednik Matice srpske u Novom Sadu Čedomir Popov.

Za 23. oktobar najavljen je javni čas na Univerzitetu u Banjaluci, u okviru koga će profesori Ivanić i Slobodan Remetić upoznati studente sa Dositejevim književnim stvaralaštvom i reformama srpskog jezika za koje se zalagao prvi srpski ministar prosvjete.

Direktor Predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović, najavljujući prateće aktivnosti manifestacije, poput niza akademskih besjeda i promocije Matice srpske, ukazao je na širi kulturološki značaj koji ima "Pohvala Dositeju" za podsticanje različitih segmenata saradnje Srbije i RS, prvenstveno na polju kulture.

Ovo je prvi put da Zadužbina organizuje ovako kompleksan program van Srbije, sa ciljem da promoviše rad Dositeje Obradovića svuda gdje Srbi žive, a pokrovitelji manifestacije su Akademija nauka i umjetnosti RS i Univerzitetska biblioteka u Banjaluci.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop